24 Септември 2023неделя23:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Вигенин: Търсим пресечни точки за бюджета и социалната политика

България не е страна на богати хора и всяка партия разбира, че тези, които гласуват за тях, изпитват огромни трудности, казва зам.-председателят на БСП пред БСТВБългария не е страна на богати хора и всяка партия разбира, че тези, които гласуват за тях, изпитват огромни трудности, казва зам.-председателят на БСП пред БСТВ

/ брой: 203

автор:Нора Стоичкова

visibility 168

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ- Г-н Вигенин, с какви мотиви се съгласихте да бъдете издигнат за председател на НС?
- Важно е БСП да има кандидат, защото в сегашната ситуация в парламента няма партия, която да има повече от четвърт от народните представители. Т.е. традицията, че най-голямата непременно излъчва и председателя на НС, трудно може да се приложи сега.
Второ, в тази сложна обстановка, когато няма явно изразено мнозинство, както беше предишния път, когато ПП излъчи председателя на НС, си струва най-малкото да дадем шанса на народните представители от БСП да гласуват за собствена кандидатура. Ако успеем повече - добре, ако не ние ще дадем своя принос НС да работи ефективно, да решава проблемите на хората.
- Как се решихте на тази рискована стъпка да покани всички парламентарно представени сили? Видяхме, някои от тях не се отзоваха на срещата с различни обяснения.
- Причината да го направим е, че забелязахме от предходната седмица, че някак политическите формации започнаха един кръг от консултации, който беше насочен към проблеми, които не засягат много българските граждани. Извън чисто техническите въпроси, свързани със старта на НС, което винаги се прави, видяхте какви спорове възникнаха за официалните гости, кой да говори на първото заседание. На нас това не ни харесва. Ние искаме това НС на фона на ситуацията около нас и в България, да покажем на българските граждани, че сме там да решаваме техните проблеми. Хабенето на политическа енергия за теми, които са доста периферни, не го оценяваме като добър политически старт, затова го направихме, защото сме загрижени. И този риск се оправда, независимо че няколко формации не се отзоваха на срещата, самият факт, че трите най-големи групи в това НС - ГЕРБ, ПП и ДПС бяха на нея, показва, че те също са видели смисъл от това да не губим време и да започнем този разговор. Доволен съм, защото беше много конструктивен. Предизборната кампания мина, в нея чухме кой какво предлага, ясна е композицията на това НС - че трудно някой ще може да наложи изцяло своите приоритети. Трябва да се фокусираме върху две неща, най-важните - подготовката на новия бюджет, което включва и всички политики, които смятаме, че могат да бъдат финансирани в тази обстановка. Виждаме колко висока е инфлацията, макар че тя не е български феномен, а и европейски, причините за нея са различни.
Вторият важен въпрос е, че прогнозите за ръста на БВП са доста негативни. БНБ го предвижда близо до нулата за следващата година. Затова се изисква много голяма отговорност от всеки един от нас. В същото време обаче трябва да направим така, че независимо от тези негативни прогнози, българските граждани да бъдат защитени по отношение на доходите, на енергията, тока и т.н. Всичко това трябва да го мислим, ние не сме там, за да каним или да не каним хора в НС, а з да поставяме основите на политиката, която се води и мога да кажа, че по част от нещата има съгласие. Какво още ще можем да надградим с бюджета за тази година, предстои да видим. Ще изслушаме финансовия министър още в петък и другото, което се договорихме е много бързо да се формират постоянните комисии, особено тази по бюджет и финанси, за да започне час по-скоро работа. този конструктивен подход, мисля, че се оцени добре.
- Малко ни изненада готовността на ГЕРБ и ДПС да се присъединят към този разговор, а ДБ с това, че не се включиха. За другите партии е обяснимо да държат дистанция, те гледат политически на този процес...
- Обсъждахме как е бил приет и предишния бюджет, оттам тръгна разговорът, че има риск в тази ситуация, в която може и да няма управляващо мнозинство, ще има период с консултации, с които може да стигнем до правителство, а може и да не стигнем. Когато няма мнозинство, което да стои зад определена политика и да я прокарва в НС, има риск от плаващи мнозинства. При тях има въпроси, за които няма нищо страшно, но когато говорим за бюджета и фанансите на страната, това е много рисковано, защото може да се стигне до една надпревара между партиите кой по-големи обещания ще даде и ще се опита да реализира, особено с оглед на това, че вървим към нови избори и да поставим държават под огромен риск за следващата година. Затова според мен и ГЕРБ и ДПС и ПП дойдоха, защото разбират и собствената си отговорност. Ако този конструктивен начин на разговор се пренесе и в НС, можем да стигнем до добри резултати. Припомнихме си също, че този бъджет, по който сега работим, бе приет всъщност с огромно мнозинство, подкрепиха го почти всички присъстващи депутати. Дали сега ще стигнем до такъв тип бюджет, не е ясно, но при всички случаи всеки един от нас трябва да стъпи върху своите предложения и идеи и върху реалностите.
Нашите предложения например, са свързани с въвеждане на две тарифи за ток и парно, при по-ниско потребление плащаш по-ниската цена. За хората с по-големи апартаменти и вили, които консумират повече електричество и могат да си го позволят, ще се вдигне цената с втората тарифа. По същия начин искаме да сложим таван за цените на елетроенергията и за бизнеса, защото трябва да гарантираме, че бизнесът ще запази конкурентоспособността си и че цената за тока, който ще плащат, няма да влезе в цената на продукцията им, защото това допълнително ще засили инфлацията. По отношение на доходите - да се повиши МРЗ, за да се компенсира инфлацията и по възможност да се изпревари...
Въпрос на преценка е това, с което разполагаш, в каква посока ще го насочиш. Някой казват: трябва да взимаме нови самолети. Ние казваме не и през следващата година, защото тези средства можем да ги насочим към социална подкрепа на гражданите. Това е политически избор, но и въпрос на разговори с политическите формации, за да видим къде са пресечните точки.
България не е страна на богати хора и всяка партия разбира, че хората, които гласуват за тях, изпитват огромни трудности. И тук имам усещането, че и десните партии биха били готови да подкрепят нашата по-социална програма, която имаме, защото това е, от което имат нужда хората и страната.
- През цялата кампания БСП бе упреквана от ГЕРБ и ДПС за нейната социална политика, че едва ли не ще докара страната до свръхдефицит, сега се оказва, че са били конструктивни.
- Разбира се, има и загриженост, защото тази политика трябва да бъде продължена. Това, което приехме, не е само за тази година и наистина може да има затруднения във финансирането на тези политики, но наша задача е да го реализираме. Трябва да се отчита цялата обстановка, разбира се, не сме във времената на висок икономически растеж, ниска инфлация и много инвестиции. А когато за година и половина правиш 4 пъти избори, това е допълнителен стрес за всички, не само за бизнеса. Затова е важно да покажем, че в тази несигурност политическите формации имат отговорността да взимат разумни и важни стратегически решения. Иначе от гледна точка на ситуацията в момента също няма нещо притеснително. Към днешна дата бюджетният излишък е над 1 милиард лева, фискалният резерв е над 10 милиарда. Той ще намалява последните три месеца на годината, когато са най-големите плащания, но далеч не сме в тази драматична ситуация, както се опитва да го представи служебния финансов министър. Да спрем да плашим хората и да им покажем, че сме си на мястото и ще намираме решенията. Нека хората се опитат да видят кой поставя проблемите в центъра на политиката, на разговорите и следващия път да излязат и да подкрепят БСП, например.
- Смятате ли, че е възможно да се направи редовно правителство в рамките на този парламент?
- Очевидно ще е мнго трудно и с първия мандат няма да стане, просто числата не излизат. От ПП не казаха "ще правим правителство", а че ще бъдат конструктивна опозиция и струва ми се, че и с втория няма да стане. Да припомня нашата позиция: няма да подкрепим правителство, ако е с мандат на ГЕРБ, на ДПС или на Възраждане. При втория или третия в замисимост на кого ще бъде връчен, ще участваме в разговорите, не затваряме вратата.
- Бяхте на конгреса на ПЕС, която вече е с нов председател. Имаше ли възможност България да задържи тази позиция в лицето на Станишев?
- Не мисля, че е особено реалистично. Станишев 11 години беше начело на ПЕС, нормално е да има смяна и не съм съгласен причината той да не остане още един мандат непременно е в БСП, така както той го представи. Това е нормална смяна, в тези институции рядко някой се задържа толкова дълго. ПЕС стана на 30 години, в една трета от това време председател бе българинът Станишев.
/Със съкращения/

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Остава топло, почти без валежи

автор:Дума

visibility 227

Над 6 млн. избиратели с право на глас на местните избори

автор:Дума

visibility 237

Ядем ли качествено сирене?

автор:Дума

visibility 270

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 184

Стрелба в Косово, има убит полицай

автор:Дума

visibility 268

Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния

автор:Дума

visibility 462

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 593

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 603

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 516

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 474

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ