14 Юли 2020вторник16:43 ч.

Кривата ракета на властта

/ брой: 125

автор:Боряна Костова

visibility 1637

От десетина дни най-гласовитите пропагандисти на властта буквално превзеха на абордаж подопечните им медии с "реформаторските" си идеи за ремонт на Конституцията. То не бяха слагачески интервюта и "Референдуми", то не бяха слюнки и други пръски в сутрешни, обедни и вечерни блокове! Куцо и сакато юридически се юрна да ни убеждава в неубедимото - от титани на мисълта като гнома Атанасов например, до храненика на фондация "Америка за България" Христо Иванов, в ролята на правосъден министър. В мозъчната автомивка на вестници, радиа и телевизии беше вкарана и допълнителна екстра - псевдосоциология под формата на собствени допитвания "на мига". Уж за мненията в обществото, а всъщност за премерване на силите между партийните тролове.
Може би се питате откъде идва това стръвно желание да се променя Конституцията точно в частта й за съдебната власт. Спомнете си кой издигна идиотския лозунг "Нова Конституция и смяна на системата!" Той се роди в главата на Янето, дето ту уволняваше, ту назначаваше премиера Борисов и комуто се привиждаше царство България. После призивът бе взет на въоръжение от "умните и красивите" протестъри, сред които преобладаваха крилцата и перцата на някогашното СДС, в компания на Бат'Бойковите "мутри за бързо реагиране". Идеята тогава беше проста - да се свали кабинетът на Орешарски и да се завземе властта. Сега въпросът е по-сложен - как тя да се задържи. Според социологически проучвания ГЕРБ все още е на първо място по обществено одобрение. Незнайно докога. Обаче нещата при т.нар. реформатори вече са катастрофални. Спечелените от тях 8,9% на парламентарните избори през 2014 г. са се стопили значително. Изследване на "Медиана" за 100-те дни на правителството показва, че РБ пада под бариерата, биха го подкрепили едва 3,2 на сто от гласоподавателите. Проучване на "Галъп", правено само преди две седмици, сочи резултат за "реформаторите" около 4%, т.е. същата низходяща тенденция. Затова най-хитрите и най-оправните сред тях, за каквито се имат хората на Радан Кънев, вече правят планове да се барикадират по върховете на съдебната система, още преди да са ги изритали от Народното събрание. ДСБ има опит в подобни изпълнения още от времето на Ф.Д.
Бойко Борисов обаче си прави друга сметка - за пожизнена абсолютна власт. Даже си я поиска в прав текст. Но реално това може са стане, само ако овладее едновременно и трите власти. Изпълнителната и законодателната вече са негови. Значи под ботуша си трябва да сложи и съдебната. И едва ли ще я отстъпи на РБ, който утре може да го удари в гръб. Щото Бат'Бойко помни като слон как там до изборите го наричаха "мутра", включително и настоящият правосъден министър.
Сталин e казал, че кадрите решават всичко. А за кадрите в съдебната ни система решава ВСС. Затова и ГЕРБ, и "реформаторите" носят от девет дерета вода, белким прилъжат обществото, че без избор на нов Съвет нищо добро няма да се случи в правораздаването. В настоящия имало корумпирани, политически зависими, некадърни или направо страхливи, които взимали грешни решения и оттам идвала цялата бъркотия в системата. Така се изрази Гнома в предаване на БНТ. Със същите мотиви още през първия си мандат ГЕРБ подмени ВСС и сложи там свои "професионалисти". Да каже сега кои от тях са виновни за провалите!
Разделянето на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска, значително ще подобри работата на съдебната система, уверява Христо Иванов, който, между другото, също беше протестър от тъмносините. Но на въпроси как това ще доведе до по-бърз и по-качествен съдебен процес министърът мънка нечленоразделно или прибягва до теорията на общия лаф. Предлаганите промени за Съдебния инспекторат ще го превърнат в орган за саморазправа и подчинение на магистратите, твърдят юристи със завиден стаж. Според тях увеличените в проектозакона правомощия на министъра на правосъдието да предлага ръководителите на прокуратурата, ще я постави под чехъла на изпълнителната власт. На тези обвинения той също не дава смислен отговор. От мъглявите му обяснения не става ясно и защо настоява промените в Закона за съдебната власт да са предхождани от промени в Конституцията. Макар че е простичко за разбиране: по този начин управляващите искат да циментират влиянието си върху съда и прокуратурата - напълно и завинаги, без страх, че някой може да се опита да сложи край на безумията им. Всякакви приказки, че така ще отговорим на изискванията на Брюксел, са нескопосана лъжа. Досега четири пъти сме редактирали Конституцията, но ЕК продължава да държи под мониторинг правосъдието и вътрешния ни ред. Значи не там е заровено кучето. Заровено е в безхаберието на властта. И най-вече в нейната злоумишленост. Знае се, на кривата ракета Космосът й е крив...
 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 334

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2226

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ