14 Юли 2020вторник22:09 ч.

Криза в Скопие

Изостря се политическият климат в Македония след оттеглянето на опозицията от парламента

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 504

Политическият климат в Македония се изостря, след като главната опозиционна партия - Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), и още три по-малки опозиционни партии решиха да напуснат парламента и след като медии в страната започнаха остро да критикуват кабинета. Това твърди гръцката агенция АНА-МПА.
Председателят на парламента Трайко Веляновски отправи призив към партиите на опозицията да се върнат в парламента, тъй като по думите му всички открити въпроси трябва да бъдат уредени чрез политически диалог и че отсъствието им от законодателния орган не е начин за решаването им и противоречи на националните интереси на страната.
Лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски от своя страна каза, че неговата партия е била принудена да вземе това решение заради "деспотичния и антидемократичен начин на управление на страната" от премиера Никола Груевски, като подложи на остра критика правителството за възникналата в медиите ситуация.
След това решение опозиционните партии, които продължават да участват в работата на парламента на Македония, са вече две - Либерално-демократическата партия на Йован Манасиевски и албанската партия Нова демокрация на Имер Селмани с общо 8 депутати.
Всички македонски вестници свързват решението на опозиционната партия СДСМ да се оттегли от парламента със случващото се в медиите на медийния магнат Велия Рамковски, който е собственик на най-големия частен телевизионен канал А1 и на още три вестника - "Време", "Шпиц" и "Коха е Ре". Преди няколко дни съдебните власти в Македония издадоха заповед да бъдат блокирани банковите сметки на медиите на Рамковски, в резултат на което под заплаха е по-нататъшната им дейност.
Велия Рамковски и още 13 негови сътрудници и членове на семейството му са задържани от декември и оттогава се намират в затвора в Скопие. Те са обвинени в данъчни измами на стойност 4,1 милиона евро. Самият Рамковски отрича обвиненията, като твърди, че предприетото срещу него разследване е политическо заради критиките на неговия телевизионен канал и трите вестника срещу правителството на Никола Груевски.
Междувременно американският посланик в Скопие Филип Рийкър се срещна с македонския премиер Никола Груевски. Той изрази тревога за по-нататъшната работа на парламента и за ситуацията, предизвикана в медиите. Мога свободно да кажа, че независимите медии и съдебната система в страната са изправени пред проблем. Днес има и проблем с парламента. Това означава, че следващата седмица, когато отида във Вашингтон, има какво да кажа и да обсъдя много неща, казал Рийкър, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2245

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ