22 Май 2022неделя10:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Ген. Кольо Милев:

Кризата е на всички "фронтове"

Хората трябва да усетят подкрепа от държавата във всеки сектор - здравеопазване, образование, икономика, доходи, казва водачът на листата на "БСП за България" в 28 МИР - Търговище

/ брой: 207

автор:Ина Михайлова

visibility 398

КОЛЬО МИЛЕВ е роден на 26 юли 1953 г. в село Рудник, област Варна. Завършил е ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново и Военната академия "Г.С. Раковски" с отличие. През 2001 г. завършва Генералщабния факултет на ВА като първенец на випуска. От 2008 г. е бригаден генерал, в резерва е от 2010-а. Командвал е най-голямата механизирана бригада в Българската армия – 61-ва Стрямска. От 2002 до 2008 г. е командир на 55-а Инженерно-сапьорна бригада в Белене. През 2011-2015 г. е кмет на община Сливен. Народен представител от "БСП за България" в 44-тото и 45-ото НС. Женен е, баща на син и дъщеря.


– Отново влизате в "битка", господин генерал. Макар и да не сте на истинско бойно поле, "сражението", което предстои, е решително. За какво ще "воюваме" всички ние този път? Какъв е залогът?

– Залогът е да не проиграем търпението на хората, които очакват, че след трети избори ще има редовно правителство. Нещо повече – правителство, което е способно да се справи с кризата на всички "фронтове", а не кабинет, в който всеки да дърпа килимчето към себе си. Това българските граждани няма да простят. С други думи – залогът е в политическото поумняване на партиите и особено на онези, които се нарекоха "партии на протеста", но не съумяха да се надскочат.

Залогът за хората не е кой ще бъде първи, втори, трети, а ще се случи ли на практика разграждането на модела на управление от последните 11-12 години, на механизмите, по които функционираше и се възпроизвеждаше управленският елит през това време. Борбата с корупцията да мине на друго ниво – от констатациите, че е проникнала във всички сфери, в "оздравителна програма" от щетите, които е нанесла.

В последните два парламента всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, говореха срещу модела "Борисов", но така и не се обединиха. Подобен сюжет българските граждани няма да ни простят и окончателно ще се отвратят от партиите.

Уверен съм, че след 14 ноември БСП по естествен път ще заеме ролята си на ядро и гарант за стабилно управление на базата на политики, а не на договорки. БСП в последните два парламента показа, че е диалогична и предвидима. Ние сме на практика и единствените, които имаме програма за управление, която не е писана от вчера за днес. "Визия за България" е резултат от политическа и експертна работа и не виждам тази задълбоченост и потенциал в другите партии. Предлагаме и разумни решения за първите сто дни на управление. 

– Ще "атакувате" парламента не за първи път като представител на хората от Търговищкия край. Районът не е от "лесните"... На каква тактика и стратегия залагате?

– Да, чух и други определения за района на Търговище – малък, проблемен, бастион на ДПС. Но моята кампания не се интересува от това дали районът е труден или лесен. В него живеят хора със същите грижи и надежди като повечето български граждани. Може би защото като бивш кмет в местните кампании стратегията ми винаги е била да стигна до всеки гражданин и да кажа открито какво иска и може да направи моята партия и аз за общината или страната. В Търговище вече работи и постоянно действаща приемна, в която граждани могат да се срещнат с кандидатите на "БСП за България" и с активисти на партията в областта. Аз самият съм в непрекъснато движение и се стремя да не пропусна нито едно населено място от избирателния си район. 

– От какви решения в условията на икономическа и здравна криза се нуждаят местните хора? С какви проблеми и послания ви изпращат те в Народното събрание? Кои местни инициативи и проекти ще отстоявате в 47-ия парламент?

– Хората трябва да усетят подкрепа от държавата във всеки сектор – здравеопазване, образование, икономика, политика за доходите. Това означава незабавна помощ за най-бедните, но и за бизнеса, който вече втора година търпи ограничения и загуби.

Още в първия ден новият парламент трябва да започне работа по бюджета за 2022 г. БСП предлага и редица мерки, които да "омекотят" последиците от кризата, сред които намаляването на ДДС за енергоносителите и за основни хранителни продукти. Увеличението на пенсиите, за което успяхме да се преборим в предишното Народно събрание, не е достатъчно и нова индексация стои на дневен ред.   

Що се отнася до област Търговище, здравните системи тук са поставени на изпитание. Това беше една от първите области в тъмночервената зона при сегашната вълна на коронавируса. В областния център лекарите удържат "фронта", но е голям проблемът с достъпа до здравни грижи и недостатъчния брой лични лекари в малките населени места. По съображения за ефективност през годините бяха ликвидирани възможностите за активно лечение по места. 

В икономически аспект сериозен проблем е, че липсват работни места и заетост извън земеделската, ниска е производителността на труда. Това е една от причините за трайна миграция на младите хора към по-големи градове в страната и в чужбина.

– Вие сте един от малцината военни хора в листите на БСП. Какво пропуснаха в годините политиците, че състоянието на Въоръжените сили днес да не е онова, което би искал един български генерал?

– Така се получи, че останах едва ли не единственият военен от БСП през последните три парламента. Не ми се искаше да е така, но това са фактите. Българската армия е продукт на обществото и както сме на последно място в Европейския съюз по редица показатели, така е и с армията ни. През тези десетилетия армията не се модернизира, не се реформира, само беше съкращавана, а статутът на военнослужещите ставаше все по-нисък и нисък. Една армия, за да изпълнява конституционните и съюзните си задължения, трябва да бъде модерна. По това няма спор и аз съм твърд привърженик на пряката връзка между модернизирането на армията и създаването на работни места в нашата икономика. 

– Какви каузи, свързани с Българската армия, отбраната и националната сигурност, ще отстоявате в следващото Народно събрание?

– Българската отбранителна индустрия трябва да поеме решаваща роля в превъоръжаването на армията ни. Като народен представител ще следвам заложените в програмата на БСП политики относно Българската армия. Поставяне на хората от отбраната в центъра на развитието на Въоръжените сили, инвестиране в тях, подобряване на условията на труд, възстановяване на социалните компенсации и повишаване на грижата за техните семейства за осигуряване на увереност в тяхното бъдеще. Изграждане на Въоръжени сили за мирно и военно време със структура и численост, тясно обвързани с необходимите отбранителни способности, които на определен период от време могат да бъдат преформулирани на базата на анализ на външнополитическата обстановка в света и на Балканите и задълженията на България към НАТО и ЕС.

Необходимо е да продължи модернизацията на Въоръжените сили чрез максимално използване на  технологичната и индустриалната база на българската икономика. Да се изгради ефективна система за привличане, подбор, развитие и задържане на военнослужещите за попълване на действащите военни формирования и тези от резерва с качествен личен състав.

– Какъв е вашият съвременен прочит на думите на българския офицер и военен педагог Борис Дрангов: "Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!"?

– От Борис Дрангов са се учили хиляди български офицери. Той е бил не само отличен стратег, но и отличен психолог, а това качество е незаменимо при работата във воинските колективи. В армията личният пример е нещото, което създава истинския боен дух и кара подчинените да те следват навсякъде. Ето защо Дрангов метафорично е казал, че стълбите се метат отгоре надолу. Без почтеност и морал, без личен пример една държава е обречена да загине. Спомнете си древния Рим, кое е довело тази огромна империя до разруха – именно падението на морала и духа.

За нас и лично за мен едно от най-важните неща в съвременната политика е в нея да влизат хора с висок морал и почтеност, и с енергия да работят за народа, а не за себе си. Само тогава България ще се измъкне от това блато на корупция, мизерия и духовна нищета!

 

 

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ