04 Юли 2020събота01:46 ч.

Опашките пред аптеките продължават вече няколко дни

Кризата оставя болни без лекарства

/ брой: 53

автор:Аида Паникян

visibility 2041

Хора с лупус са застрашени да останат без лекарства, сигнализираха пациенти. Голяма част от тях се снабдявали с важен за състоянието им медикамент с активно вещество хлороквин. Хидроксихлороквинът е производно на хинина и се прилага при съмнения или доказана малария, както и за профилактика преди посещение на райони, в които човек може да се зарази от нея. Тези препарати от години се прилагат и при лечение на лупус, някои случаи на прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит. У нас около 4 хиляди души са с лупус.

Пациенти припомнят, че мнозина българи с лупус се лекуват с Плакенил, с който се снабдяваха досега от Турция и Гърция. След като излязоха проучвания, чe COVID-19 се лекува успешно с антималарици, аптеките в двете държави вече изискват рецепта от лекар от страната. Според пациентите в повечето страни членки на ЕС се изисква рецепта от местен лекар. Такава не е необходима в Италия, но снабдяването оттам в момента е невъзможно.

Лекарството не е регистрирано у нас. В България имаше аналог (Резохин) с подобно активно вещество, но от края на 2019 г. производството му беше прекратено в световен мащаб, след като производителят излезе със становище, че не може да гарантира безопасността на няколко съставки. 

Според пациентите доскоро е имало проблем и с наличностите на кортикостероиден препарат, който също масово се ползва при лечение на ревматологични заболявани - Медрол, за който касата плаща 50%. Производителят обаче е доставил нови количества през последната седмица. 

В Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства са постъпили над 40 сигнала от пациенти за проблем при снабдяването с препаратите на антималарична основа.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ