26 Септември 2020събота08:39 ч.

Опашки се извиха пред офисите на Центъра за градска мобилност в първия работен ден на "синята" и "зелената" зона в София. Навалицата бе заради изтекли абонаментни стикери.

Крум Зарков: Мерките след извънредното положение са в разрез с Конституцията

Чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за здравето управляващите отново променят редица важни нормативни актове

/ брой: 86

автор:Юлия Кулинска

visibility 1089

Оставянето и прилагането на мерките след изтичането на извънредното положение заради КОВИД-19 влиза в остро противоречие с конституционната рамка, предупреди Крум Зарков при обсъждането на промените в Закона за здравето в правната комисия на НС. По думите му трудно може да бъдат определени целите и философията на законопроекта заради разнопосочните теми, включени в него. Зарков подчерта, че отново няма и дума за големи групи хора, загубили доходите си заради кризата. Преди второто четене БСП ще направи предложения те да намерят компенсации. Филип Попов попита защо, след като управляващите са заявили, че до изтичането на извънредното положение в НС ще се гледат само закони, свързани с него, в законопроекта са включени и текстове за данъчните складове. Не изпълнявате собствените си обещания и използвате ситуацията, възмути се той.

Промените в Закона за здравето бяха внесени с уточнението, че съдържат противоепидемични мерки, които трябва да действат, след като извънредното положение бъде отменено на 13 май. С два текста се дават правомощия на здравния министър да налага противоепидемични мерки заради коронавируса. Той може да разпореди задължителна изолация на болни в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни. Здравният министър, по предложение на главния здравен инспектор, ще може да обяви извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион, като въведе допълнителни мерки или със заповед, или с наредба. 

Чрез любимия на ГЕРБ подход за промени на нормативни актове чрез преходните и заключителните разпоредби се изменят текстове в законите за мерките и действията по време на извънредното положение, за държавния служител,  за чужденците, за туризма, в кодексите на труда и за социално осигуряване и др. В законопроекта е предвидено мярката 60/40 да важи до 30 юни. До 13 юли остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага. За трудов стаж да се зачитат не 30, а 60 дни неплатен отпуск, ползван тази година. До 2 месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта може да превежда компенсация от 290 лева за определени категории лица. 

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след 4 и 10 клас няма да се проведат. Това ще се случи в началото на следващата учебна година. Приемът в 11 клас от обединени училища в други ще става само с оценките от свидетелството за завършен десети клас. Музеите се задължават да спазват противоепидемичните мерки, като отпада законовото им задължение за един ден месечно безплатни посещения, пише в законопроекта.

С новите текстове се дава възможност за допълнително финансиране от държавата на културните институти по време на ограничаване на дейността им заради противоепидемичните мерки. Дава се възможност и със средства от фонд "Култура" да се подпомагат програми и проекти за подпомагане на дейци на културата и изкуството, упражняващи свободни професии.

Законопроектът ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламента днес.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ