20 Септември 2019петък18:04 ч.

Крум Зарков: Ударното законодателство е специалитет на ГЕРБ

/ брой: 130

автор:Павлета Давидова

visibility 1476

- Г-н Зарков, ГЕРБ предлагат машинното гласуване да отпадне за местния вот. Как се стигна до тази ситуация?

- ГЕРБ са царе на объркването на изборния процес в навечерието му. Преди всеки вот сменят Изборния кодекс така, както им е угодно. Още преди няколко месеца се опитаха да махнат и машинното гласуване, и преференциите. Днес се връщат на тази идея в 12 без 5 и опитват да претупат този важен въпрос.

- Казаха, че машинният вот е скъпа играчка.

- Това не е играчка, с машините вашият глас ще се отчете така, както наистина сте искали. С тях той няма да падне жертва на недобросъвестен или объркан член на СИК. Дали технологията е скъпа? Ако всички гласуват с машини, най-вероятно ще е по-евтино от хартиения вот. 

- Умишлено ли беше саботирано обучението на членовете на комисии, тъй като машините бяха доставени след това?

- Управляващите направиха всичко възможно на последните избори с машини да гласуват най-малко хора и сега се възползват от това! Мисля, че беше умишлено. Министерският съвет се "покри", машините бяха сертифицирани буквално минути преди да тръгнат към изборните секции, до последния момент хората се чудеха ще има ли машини. Всичко беше направено така, че да се създаде объркване. Образецът на протокол, изготвен от ЦИК, не улесняваше, а затрудняваше процеса, принуждавайки членовете на СИК да смятат на ръка кое е дошло в бюлетини чрез машина и кое - чрез хартиен вот.

Проблеми съществуват, но всеки има решение. В правната комисия изслушахме анализа на ЦИК, видяхме проблемите, участвахме и в работна група. Готови сме да предложим решения, но ГЕРБ използват проблемите като алиби за голямата си цел - отмяна на този тип гласуване.

- Има ли време констатираните проблеми да бъдат отстранени до местните избори?

- Разбира се, повечето са от организационен характер. Ако днес кажем ясно и отчетливо, че ще има машинно гласуване, и започнем подготовката за него, включително и кампания с обяснение как и къде ще го има, грешките и неяснотите ще са много по-малко. 

- Къде е мястото на ЦИК в тази ситуация?

- ЦИК има голяма роля по отношение на организацията на процеса и по-голямата част от проблемите могат да се решат именно от нея. Но членовете й са мнозинство, излъчено от управляващата партия, и добре усещат желанието на управниците, така че действат съобразно него.

- Защо е необходим машинният вот, особено на местните избори?

- Най-очевидната причина е, че той намалява недействителните бюлетини и грешките при попълването. Машините създават много по-големи трудности пред онези, които контролират вота. Те не позволяват схеми от типа "индианска нишка", заснемане на бюлетината, за да се отчиташ на платеца и т.н. Машините улесняват преброяването, тъй като накрая излиза разписка, на която е отразено всичко, без да е необходима човешка намеса. Ако се направи достатъчно добра организация, всичко би трябвало да върви много лесно. Изцяло машинното гласуване ще допринесе за много по-голяма яснота и честност в изборния процес.

- Очаквате ли да се прокарат други предложения за поправки в ИК?

- Не изключвам нищо, но се съмнявам. Всички партии, с изключение на БСП, са се разбрали и според мен тактиката им ще бъде да претупат въпроса възможно най-бързо, ударно, със силата на нямото мнозинство.

- Комбинацията с финансирането на партиите не предопределя ли местния вот?

- Очертава се много негативна тенденция, която застрашава не само този вот, а и като цяло демокрацията в България. Лишаването на партиите от публично финансиране, насилственото им тласкане в сивия сектор, отмяната на достижения като машинния вот - всичко това говори за авторитарна тенденция, която трябва да ни притеснява. Не само нас, а и всички, които са привързани към своята свобода и не искат да се озоват от днес за утре в авторитарен режим.

На последните избори ниската избирателна активност, апатията и "ваканциите" победиха политиката. Трябва да намерим начин да събудим гражданите.

- Предложенията за поредно разбъркване на ИК бяха прокарани изключително бързо... 

- Ударното законодателство е специалитет на ГЕРБ, особено по отношение на Изборния кодекс. Позицията ни обаче ще бъде твърда, трябва да защитим демокрацията и честността на вота.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 362

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 269

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 196

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ