13 Април 2021вторник12:57 ч.

КС допусна иска срещу закона за академичния състав

/ брой: 136

автор:Велиана Христова

visibility 2044

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 52-ма народни представители за установяване на противоконституционността на 31 текста от Закона за развитие на академичния състав. Законът бе приет повторно без промяна, след като президентът наложи вето върху някои текстове. КС е образувал делото на 2 юни. Определението за допускането на иска е дадено от съда след закрито заседание на 15 юни.
Законът създава неравнопоставеност и дискриминация спрямо участниците във вече стартирали процедури за научни степени и звания и нарушава правната сигурност, смятат вносителите на иска. Те оспорват, че единните държавни изисквания за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности се определят от МС, а не със закон. Според иска това, че придобитите в чужбина научни степени се признават по усмотрение на вузовете и научните организации, противоречи на принципа на правовата държава. Противоречи на Конституцията и определянето на таксите с правилник, а не със закон. Оспорва се начинът на формиране на национална листа на членове на журита и арбитри, както и въвеждането на степен "доктор на науките", без тя да има отношение към заемането на длъжност. Сред атакуваните текстове са и замяната на званията с длъжности, забраната за съдебен контрол върху актовете на Арбитражния съвет и пр.
Като заинтересовани страни КС конституира парламента, президента, МС, просветния министър, БАН, Софийския университет, УНСС, ТУ-София, МУ-София, Великотърновския, Пловдивския и Варненския свободен университет, Съвета на ректорите, Съюза на учените, Движение "За европейско развитие на България". Страните могат в 20-дневен срок да представят писмени становища.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ