29 Май 2020петък02:06 ч.

КС отхвърли атакувани от БСП промени в бюджета на касата

Магистратите се разделиха на две за противоконституционност на Закона за 2019 година

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 277

Конституционните съдии отхвърлиха част от атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019 г., а друга част отклониха. Това става ясно от решението на съда от 4 февруари 2020 г.  Мотивите за него предстои да бъдат публикувани.  Искането на 66 народни представители от "БСП за България" за установяване на противоконституционност на прокарването на поправки през закон за бюджет е отхвърлено, поради липса на необходимото мнозинство от 7 гласа за формиране на общи мотиви. Съдиите Борис Велчев, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска гласували за отхвърляне на искането в тази част като неоснователно. Георги Ангелов, Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов обаче са гласували за уважаване на искането от БСП.

ДУМА припомня, че на 20 декември 2018 г. депутати от левицата поискаха КС да отмени параграфи от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Те налагаха промени в 17 други закона и променяха политиките в системата на здравеопазване. Част от промените бяха преминаването на дейността на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК като дирекция към осигурителната институция. Бяха обединени Агенцията за трансплантация с Изпълнителната агенция "Медицински одит" в агенция "Медицински надзор", която издава разрешителни за лечебна дейност, контролира медицинската и финансовата дейност на лечебните заведения, следи за корупция в тях и др. Закрита бе Комисията по оценка на здравните технологии, а дейността бе прехвърлена на Националния съвет по цени и реимбурсиране и др. Тогава от БСП бяха категорични, че не може чрез бюджетен закон, при това действащ само за календарна година, да се променят политиките в цяла област без обществено обсъждане и без оценка на въздействието. Между първо и второ четене от БСП внесоха предложения текстовете, които променят други закони да отпаднат, но мнозинството не ги прие.

С това решение на КС се узаконяват подобни действия на мнозинството - през преходни и заключителни разпоредби да се променят важни структуроопределящи закони, коментира за ДУМА депутатът от БСП д-р Илиян Тимчев. 

Такъв маниер е обичаен за ГЕРБ. Припомняме, че в първоначалния си вариант от август 2019 г. проектозаконът за лекарствените средства в хуманната медицина променяше 15 други закона, а когато бе приет окончателният му вариант на последното за 2019 г. заседание на МС, променяше 8 други закона.   

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ