22 Януари 2020сряда02:35 ч.

Куба - далечна и близка

/ брой: 172

visibility 1793

Мартин Васев

Тази година бях определен за носител на специалната награда в конкурса "Куба -  далечна и близка", организиран от "Асоциацията за приятелство България-Куба". Така получих възможността да пътувам  с миналогодишния победител - Виктор Белалов, а наш ръководител беше Пламен Христов. Станахме част от 43-ия контингент на европейската бригада "Хосе Марти", част от магията на Куба.
Самата бригада продължи от 1 до 19 юли, включвайки 124 представители от 16 държави. Нейна цел бе да покаже солидарността на Европа към Куба, да протегне ръка към кубинските приятели. Програмата на бригадата бе изключително балансирана и разнообразна - изобилстваше както от културни мероприятия, така и голям брой конференции, доброволчески дейности. Културните мероприятия включваха посещения на музеи, изложби, исторически паметници. Имахме честта представител от българската делегация да поднесе венец на най-свещеното място за кубинците - Мемориала Хосе Марти. Аз бях лично избран от директора на Европейската бригада.
На всички места се радвахме на изключително внимание, особено когато споменавахме факта, че сме от България. Кубинските граждани продължават да таят най-дълбоки и искрени чувства  на обич към българите. Топлината и сърдечността, които струят от тях, е вдъхновяваща и наистина те кара да се чувстваш щастлив и горд от родината си.
За нашия комфорт се грижеха  бригадирите от кубинската делегация. Като особено впечатление им направи фактът, че сме там благодарение на конкурс, посветен на кубинската история. За тях това беше жест на внимание, уважение и солидарност. По време на бригадата създадохме приятелства с хора от цяла Европа, показахме, че толерантността и съжителството в хармония не са невъзможни. Истински пример за добруване и съвместност.
 Всеки ден за доброто настроение на участниците се грижеха младежки състави от различни краища на Куба, специално дошли да поздравят европейските си другари. Радвахме се на вниманието на всички представители на кубинската делегация, а също от страна на медиите. Дадохме голям брой интервюта за различни медии - националната телевизия, радио "Хавана", националната преса. Присъствахме на конференции с разнообразна тематика и обхват, на които се дискутираха проблеми на съвременна Куба. Всеки един от нас беше свободен да изрази мнение по наболелите въпроси, както и да предложи решения, съвети. Срещнахме се с представители на различни организации и съюзи. Обменихме опит с младежи от цяла Европа и Куба, а вечерите бяха изпъстрени с ритмите на страстната салса, с мелодията на испанския език и кубинската култура. През по-голямата част от бригадата бяхме отседнали в базата на Международния лагер "Хулио Антонио Мейя". Екскурзии имаше до столицата на острова - Хавана, до западните плажове, до китното градче Матансас, до курортното селище Варадеро.
Природата на Куба с екзотичните палми и райските плажове се запечата завинаги в моята памет и съзнание. А китните къщички, с две  палми отпред, безгрижните кубински деца и темпераментните им родители са незабравима част от атмосферата на Куба, в която ние се потопихме изцяло. Отворихме всичките си сетива и се оставихме да ни обхване дъхавият аромат на колоритна Куба. Пъстра, неповторима, уникална, завладяваща. Това са само част от епитетите, с които бих описал тази далечна, но и толкова близка държава.
Моето първо (но надявам се не и последно) пътуване до Куба ще остане в живота ми като едно от най-важните събития. Пътуване, което ме отведе в един нов, пленителен и завладяващ свят. Пътуване, което ме промени и ме накара да порасна. Пътуване, за което речникът е беден, а само сетивата говорят. Те разказват, помнят и пазят.
Спомените от Куба - незабравими.


Групата от българи в Куба


Поклон пред паметта на кубинските герои

В Македония внасяли тонове боклуци от България

автор:Дума

visibility 44

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 14

Русия има ново правителство

автор:Дума

visibility 0

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 116

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 55

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ