20 Юни 2021неделя21:35 ч.

Един от първите випускници със стопанина си, за чиято кръвна захар се грижи

Кучета откриват хипогликемия при хора с диабет

Първите дипломанти на випуск Super Glucodog 2020 вече работят с пациенти и действат дори преди сензори

/ брой: 187

автор:Аида Паникян

visibility 1287

Пламък, Рем, Немо и Прея са обучени да откриват хипогликемия (ниска кръвна захар) - състояние, което е животозастрашаващо за пациенти с диабет. Четирите лабрадора са първите дипломанти на випуск Super Glucodog 2020.

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът й е много важен. Кучетата асистенти са допълнителна възможност за контролирането на тези нива, защото могат да разпознават миризмата при промяната в нивата на кръвната захар на техния стопанин и да сигнализират при хипогликемични кризи. В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, докосване с лапа или с лай. Често кучетата сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвна захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне големи колебания на нейните стойности, водещи до усложненията на диабета.

"Една от най-големите опасности за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат и състоянието може да бъде животозастрашаващо. При малките деца е от особена важност кризата да бъде предотвратена навреме", обяснява детският диабетолог доц. Калинка Коприварова. Според нея обучените кучета съществено допълват ролята на сензорите за измерване на захарта.

Обучението на кучетата продължава около година, обяснява председателят на фондация "Очи на четири лапи" Албена Алексиева. В края на обучението те трябва да могат да сигнализират при започваща криза във всякаква ситуация - на нови места, в движение, в превозно средство и през нощта.

Инициативата Super Glucodog е на "Сервие България" и фондация "Очи на четири лапи", а фармацевтичната компания осигурява безвъзмездното отглеждане и обучение на кучетата асистенти.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 5969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ