05 Август 2021четвъртък15:34 ч.

Куриози ли?

/ брой: 85

автор:Велиана Христова

visibility 645

Какво си мислите, когато някой ви каже, че получава с работа 200 000 лева на година? Ще кажете, че ви взема за балък. А ако става дума за шеф на висше училище, където уж държавата все не дава достатъчно пари и секторът от години е недофинансиран? Ами, ще отсечете, че иде реч за далавера. 

Това, че ректорът на ЮЗУ е обявил за 2019 г. годишен доход от трудова дейност 191,5 хиляди лева, щеше да е само един куриозен случай. Само че милиони били раздавани по еднолично решение и на някои преподаватели. А от данъчните декларации на ректорите за същата година се вижда, че той хич не е единствен - не един и двама се разписват срещу 20-25 хиляди лева на месец. Простете, но работещ човек, който блъска съвестно за работодателя си срещу примерно 600 лв. заплата, получава 7200 лева на година - 27 пъти по-малко от ректора. А уж в България ножицата между най-високите и най-ниските доходи била най-голяма в ЕС - над 8 пъти, както отчита Еврокомисията. Вятър. 

Не знам дали МОН, констатирайки с одит въпросните богатства във висшите ни училища, ще се поинтересува откъде ги имат и дали ще подаде към прокуратурата съответните сигнали. Проблемът е, че във висшето ни образование в не един и два случая настана истинска вакханалия - ректори колят и бесят като феодали, който гъкне срещу тях, си пати; който им се мазни - кяри. МОН наложи законови промени, според които министърът щял да сключва с тях управленски договор, а Красимир Вълчев иска допълнителните им плащания да са до 36 000 лева годишно. Както се казва, плува ли корабче! Договорът само укрепва още повече властта на ректорите и ги освобождава от "опеката" на колективните управленски органи, а по отношение на доходите това означава всякакви допълнителни пари - за титли, за втори договори, за допълнителни дейности, бонуси и пр. Все законни. Пари срещу качество - забравете! Ректорите на водещи в науката вузове като СУ и УАСГ са с най-ниските заплати. А народът нека ахка над "куриозите".

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 149

Пожарите в Турция стигнаха до ТЕЦ

автор:Дума

visibility 110

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 707

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 307

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 277

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ