30 Май 2020събота00:21 ч.

Няколко думи

К'во мислят в КЗК

/ брой: 227

автор:Мая Йовановска

visibility 863

И застрахователите ни "зарадваха" предновогодишно. Сещате се с какво, нали? Че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпва. И това увеличение е извън очакваното поскъпване заради въвеждането на дълго "мътената" от Комисията за финансов надзор система "бонус-малус". С въвеждането на която цената на полицата за неизрядните шофьори ще скача до 400%. Но и въпреки обещанието, че за дисциплинираните тя трябва да поевтинее, макар и с доста скромните 23-25 на сто. Реално "бонус-малус" се предлага да влезе в сила през 2021 г. Междувременно обаче застраховката ще си поскъпва. Честито! 

Представителка на бранша обясни това с факта, че всички застрахователи щели да имат нови базови тарифи. Въобще всяка година си намират оправдание. През миналата поскъпването дойде след оповестяване на анализ на КФН, според който събраните премии за автомобилите през предходната 2017-а са недостатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. Още тогава беше лансирана версията, че е необходимо двойно поскъпване. Даже за проба, беше пусната из медиите сумата от 1000 лв. за полица, която впрочем няма да е мираж за големите нарушители на пътя с "бонус-малус". А най-нагъл беше един, който заяви, че застраховката трябвало да поскъпне 5-6 пъти.

У нас всеки търговец е с развързани от закона ръце, когато трябва да оправдае поредното повишение на цените си. И на всеки приходите се оказват недостатъчни, за да функционира или за да не фалира. Само гражданите никой не ги пита достатъчни ли са заплатите им, за да си покриват екзистенциалните сметки. Ниските доходи са основната причина българите да карат стари таралясници, за които данъците, с оправданието за по-чист въздух, стават все по-високи, а задължителната застраховка не спира да поскъпва. Както е тръгнало скоро застраховката ще е по-скъпа от колите ни (половината автопарк у нас е над 20-годишен).

И докато застрахователите ни "радват" с поредно поскъпване, а и не само те (пример: банките също вдигат пак таксите), въпросът е с какво се занимават онези от Комисията за защита на конкуренцията. Щото нали от закона определението за спекула беше разкарано още в зората на демокрацията и за чистата търговска среда се грижи КЗК. А означава ли това, че щом нещо не е забранено, то на практика е разрешено? Въобще какво мислят по тези въпроси в КЗК?

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ