20 Октомври 2021сряда13:46 ч.

Кяр или бъдеще?

/ брой: 137

автор:Велиана Христова

visibility 720

Всички партии предизборно повтаряха, че образованието ще им е приоритет. Кое образование обаче и какъв приоритетът? Щото Николай Василев ни обясни, че идеята на ИТН е свиване на публичния бюджет спрямо брутния продукт, а това означава свиване и на разходите за образование. Приоритет ли е - приоритет е, само че с обратен знак.

Образователният синдикат "Подкрепа" поиска вчера парите за училищата да се увеличат от под 4% сега на 6% от БВП, а учителските заплати да се вдигнат с 10% до края на годината. Правилно, само че при ГЕРБ заплащането на педагозите бе вдигнато, но паралелно бе предизвикан чудовищен дисбаланс, защото учителите на учителите - учените, останаха с много по-ниски заплати от начинаещия педагог дори. Нещата са тясно  обвързани във веригата образование-наука, затова едно нейно звено не може да бъде "лъснато" на парче без мисъл за другото. Защото веригата се къса, ако се разединят звената ѝ. 

Колкото до премахването на порочното правило "парите следват ученика", т.е. на делегираните бюджети, такава кардинална за образованието реформа може да се окаже възможна в новия парламент. БСП е категорично "за" премахването ѝ. Стига да не надделеят пак неолибералните позиции на други партии. Негативните последици от финансирането на бройка ученик доведоха до ликвидиране на стотици малки училища у нас, последвани от обезлюдяването на стотици селища. Синдикатът настоява финансирането да зависи и от паралелките, от физическата среда и от броя на учителите във всяко училище. Въведеното при ГЕРБ доплащане за малки училища не върши работа - общините продължават да искат закриване на школа, които са им "икономически неизгодни". А на демографската ни катастрофа не ѝ пука за "икономическата изгода". Кярът се превръща в крах. 

Прехвърлянето на учителстването към втора категория труд също е обосновано и разумно, понеже от хаоса и демонтирането на човешкото съ-общество у нас учителите са сред най-потърпевшите. Т.е. сред най-потърпевшите е гарантирането на бъдеще за децата ни.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ