21 Януари 2020вторник03:56 ч.

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

Работодателите пречели на разследване за картел на пазара на ток

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 971

Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията й за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията. Това се казва в становище на регулатора, разпратено до медиите. КЗК следи случващото се на пазара на електроенергия по свободно договорени цени, разясняват от комисията във връзка с разпространената информация за отказ на КЗК да разгледа сигнали, свързани с пазара на ток.
Комисията информира, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени са присъединени и се разглеждат в рамките на производството за извършване на секторен анализ на електроенергийния пазар, което КЗК извършва в момента. Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на КЗК да се самосезира в рамките на своята компетентност и при спазване целите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), обяснява се в съобщението.
КЗК припомня, че няма правомощия по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, а това е работа на други държавни органи и на съдебната власт. Така регулаторът отговаря на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около Христо Ковачки на борсата за електроенергия.
През миналата седмица от БСП алармираха, че КЗК не си е свършила работата по подадения сигнал за монопол на енергийния пазар. Малко по-късно пък енергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетиката.
 
Въпроси дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електроенергия с помощта на държавата, подразниха премиера Бойко Борисов в петък. Повод бяха обвиненията на работодателите за цените на тока, отказът на КЗК да разследва енергийни фирми, свързвани с Ковачки, участието на бизнесмена в търга за АЕЦ "Белене" и заявката на БСП, че ще сезира прокуратурата за монопола на бизнесмена. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал Електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят". "Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", заяви Борисов.

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ