16 Септември 2019понеделник16:12 ч.

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

Работодателите пречели на разследване за картел на пазара на ток

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 544

Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията й за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията. Това се казва в становище на регулатора, разпратено до медиите. КЗК следи случващото се на пазара на електроенергия по свободно договорени цени, разясняват от комисията във връзка с разпространената информация за отказ на КЗК да разгледа сигнали, свързани с пазара на ток.
Комисията информира, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени са присъединени и се разглеждат в рамките на производството за извършване на секторен анализ на електроенергийния пазар, което КЗК извършва в момента. Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на КЗК да се самосезира в рамките на своята компетентност и при спазване целите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), обяснява се в съобщението.
КЗК припомня, че няма правомощия по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, а това е работа на други държавни органи и на съдебната власт. Така регулаторът отговаря на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около Христо Ковачки на борсата за електроенергия.
През миналата седмица от БСП алармираха, че КЗК не си е свършила работата по подадения сигнал за монопол на енергийния пазар. Малко по-късно пък енергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетиката.
 
Въпроси дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електроенергия с помощта на държавата, подразниха премиера Бойко Борисов в петък. Повод бяха обвиненията на работодателите за цените на тока, отказът на КЗК да разследва енергийни фирми, свързвани с Ковачки, участието на бизнесмена в търга за АЕЦ "Белене" и заявката на БСП, че ще сезира прокуратурата за монопола на бизнесмена. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал Електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят". "Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", заяви Борисов.

Шефът на БНР: Няма проблеми, няма цензура

автор:Дума

visibility 3

КНСБ иска дебат за правата на журналистите

автор:Дума

visibility 20

Скандалът в БНР е саботаж срещу кабинета

автор:Дума

visibility 38

Сбогом, Павка!

автор:Дума

visibility 153

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 177

Петролът скочи рекордно

автор:Дума

visibility 82

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 298

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 398

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 273

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 178

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ