15 Май 2024сряда19:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лабораторни пържоли струват 400 000 евро

Откритието на холандските учени бе приветствано от Организацията за етично отношение към животните

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1254

На пресконференция в Лондон ще бъде представено първото годно за ядене и отгледано в лабораторни условия от учени в холандския университет в Маастрихт телешко месо, съобщи Би Би Си. Технологията е "проста": специалистите взимат стволови клетки от мускули на крава, от тях отглеждат мускулни влакна, които после се превръщат в бургери. Създателите на лабораторните пържоли твърдят, че откритието им е стъпка към задоволяване на растящите потребности от месо в световен мащаб. Критиците на нововъведението пък са на мнение, че проблемът може да бъде решен с намаляване консумацията на месни продукти. Би Би Си уточнява, че стойността на проекта е около 400 000 евро.
Ръководителят на екипа проф. Марк Пост защитава творението си: "Ще представим на света първото месо, отгледано от клетки. Направихме го, защото животновъдството влияе негативно на околната среда, има проблеми с осигуряване на необходимото търсене на месо в световен мащаб и класическият начин не е добър за животните". Проф. Тара Гарнет от университета в Оксфорд прави друга трактовка на откритието на колегите си от университета нв Маастрихт: "В света има 1,4 млрд. души с наднормено тегло и затлъстяване. В същото време налице са около 1 млрд., които си лягат гладни всяка вечер. И двете неща са неприемливи. Така че въпросът не е просто да произвеждаме повече храна, а да се промени коренно системата на достъпност. Т.е. не само повече храна, но качествена храна да достига до хората, които имат нужда от нея".
От Организацията за етично отношение към животните (Peta) приветстваха откритието на холандските учени: "Отгледаното в лабораторни условия месо ще сложи край на камионите, претъпкани с крави и пилета, край на кланиците и промишленото животновъдство. Така ще бъдат намалени емисиите от парникови газове (основно въглероден диоксид - бел. ред.), ще се пести вода и доставките на месо ще бъдат гарантирани".

Над 12% от българите нямат банкова сметка

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 89

Държавата взе още 200 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 89

Фирмите у нас все по-трудно получават парите си

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 89

Хамас планирала база в Турция

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 89

Силяновска пак пропусна името на страната си

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 89

Макрон: ЕС да смени своя бизнес модел

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 89

Още година без мита и квоти за украинския внос

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 89

Знания и пошлост

автор:Деси Велева

visibility 477

/ брой: 89

Предизборни идиотщини

автор:Любо Кольовски

visibility 457

/ брой: 89

Институционално безхаберие

visibility 406

/ брой: 89

Време за преосмисляне

автор:Събина Петканска

visibility 449

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ