07 Декември 2019събота01:02 ч.

Лекарства за 1,2 млрд. лв. поръчва министърът в оставка

/ брой: 276

автор:Аида Ованес

visibility 950

Обществена поръчка за над 1,109 млрд. лв. за лекарства за болниците обявява МЗ. Поръчката ще се извършва чрез новата електронна платформа.
В средата на април бе обявено от МЗ, че "до два месеца ще бъде обявена първата обществена поръчка".
Стойността на самата система е от порядъка на 230 хил. лв., бе съобщил в средата на април пред журналисти Тома Томов от Надзорния съвет на НЗОК. Тогава той обясни, че болниците, регистрирали се в системата, подават заявки за количествата лекарства на базата на предходната година. Системата обединява поръчаните обеми, а МЗ осъществява обществената поръчка, като търгува от името на лечебните заведения. През пролетта бе обявено, че в системата са регистрирани около 150 болници от страната.
В системата трябва да се регистрират и търговците, които ще доставят лекарствата, но по време на самия търг няма да виждат кой е възложител за дадено лекарства. Ще могат да виждат само постигнатата най-ниска цена.
Според здравните власти централизираните електронни търгове ще намалят цените на лекарствата с между 5% и 18%.
Рамковите споразумения между възложителите (болниците) и изпълнителите (доставчиците на лекарства) се сключват за период до 31 декември 2018 г., като за начален срок се счита датата на сключване на настоящото рамково споразумение, пише в документацията за обявяване на обществената поръчка. От нея става ясно, че от регистрираните към настоящия момент около 150 болници, са подадени заявления за над 800 лекарства. 
Припомняме, че преди повече от година от Центъра за противодействие на корупцията бяха препоръчали създаването на подобна система за централизирани търгове на медикаменти за болниците и бяха изчислили, че 20% от парите за лекарства отиват в административни разходи и корупционни схеми.

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 570

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 256

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ