04 Юли 2020събота02:00 ч.

Лекарства за 1,2 млрд. лв. поръчва министърът в оставка

/ брой: 276

автор:Аида Ованес

visibility 1063

Обществена поръчка за над 1,109 млрд. лв. за лекарства за болниците обявява МЗ. Поръчката ще се извършва чрез новата електронна платформа.
В средата на април бе обявено от МЗ, че "до два месеца ще бъде обявена първата обществена поръчка".
Стойността на самата система е от порядъка на 230 хил. лв., бе съобщил в средата на април пред журналисти Тома Томов от Надзорния съвет на НЗОК. Тогава той обясни, че болниците, регистрирали се в системата, подават заявки за количествата лекарства на базата на предходната година. Системата обединява поръчаните обеми, а МЗ осъществява обществената поръчка, като търгува от името на лечебните заведения. През пролетта бе обявено, че в системата са регистрирани около 150 болници от страната.
В системата трябва да се регистрират и търговците, които ще доставят лекарствата, но по време на самия търг няма да виждат кой е възложител за дадено лекарства. Ще могат да виждат само постигнатата най-ниска цена.
Според здравните власти централизираните електронни търгове ще намалят цените на лекарствата с между 5% и 18%.
Рамковите споразумения между възложителите (болниците) и изпълнителите (доставчиците на лекарства) се сключват за период до 31 декември 2018 г., като за начален срок се счита датата на сключване на настоящото рамково споразумение, пише в документацията за обявяване на обществената поръчка. От нея става ясно, че от регистрираните към настоящия момент около 150 болници, са подадени заявления за над 800 лекарства. 
Припомняме, че преди повече от година от Центъра за противодействие на корупцията бяха препоръчали създаването на подобна система за централизирани търгове на медикаменти за болниците и бяха изчислили, че 20% от парите за лекарства отиват в административни разходи и корупционни схеми.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ