19 Юли 2024петък07:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лекуват сърцето на британската демокрация

Сбогуване с една вековна традиция в лабиринтите на най-стария парламент

/ брой: 132

автор:Пит Бучър

visibility 4166

Уестминстър - това е дворецът, събрал цялата седемвековна парламентарна история на Великобритания. В изящната готическа сграда на брега на Темза посетителят попада в един странен, сякаш недействителен свят. На влизане се минава през огромна зала с изящни високи сводове - централното лоби на парламента. То винаги е пълно с посетители - туристи, ученици, обикновени граждани, очакващи да получат място в галерията, членове на делегации от различни графства, дошли за среща със своите депутати. По дългите коридори са подредени скулпури на бивши министър-председатели, а по стените се "чете" живописен разказ, илюстриран със статуи, шлемове и благороднически родови гербове, описващ важни за страната епизоди от живота на монархията. Вдясно от централното лоби човек попада в още по-странен някогашен свят. Архитектурният стил и специалното осветление създават атмосфера на спокойствие и откъснатост от действителността и времето. Както казва Антъни Симпсън, в Камарата на лордовете цари атмосфера на умиротворена старост, по-архаична от най-закостенелия мъжки клуб. На всяка крачка тук могат да се срещнат полузабравени лица на бивши знаменитости и известни политически дейци, внезапно изчезнали от хоризонта преди две-три десетилетия. 
Тази картина, предвид консервативната традиция на Албиона, не подлежи на промяна. Но от доста години се правят опити за въвеждане на нови правила в играта на демокрация. Тези дни правителството в Лондон обяви нов план за реформа в Камарата на лордовете. Целта е до 2015 г. тя да се превърне в предимно избираема съставна част от законодателната власт. Според идеята, представена от лидера на Либералните демократи, заместник-премиерът Ник Клег, горната камарата в бъдеще ще има 300 членове (сега те са 831), 80 процента от които ще се избират по пропорционална система. Останалите 20 процента ще бъдат назначавани. Предложената реформа е внимателно обмислена и балансирана и представлява по-скоро развитие, отколкото революция, изтъкна Клег. Постепенните промени в Уестминстър са замислени отдавна и част от тях вече се прилагат с цел да се повиши ефективността на работата й и легитимността на британския парламент.
Камарата на лордовете, създадена преди 700 години, на пръв поглед е анахронизъм. Още повече, че тя не може да приема закони - може само да променя законодателни текстове, които след това трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините. Всъщност тя не е безполезна. Старците с богат опит и със заслуги към държавата не рядко предлагат полезни идеи. Според преценките на британски политически експерти Камарата на лордовете е може би най-ангажираната в политическия процес горна камара на парламент в света. Нейните членове участват активно в целия законодателен процес. Те наблюдават и работата на правителството със своите питания, дебати и дискусии с министри и правителствени чиновници. Има постоянни комисии които разследват работата на другите власти, отношенията с ЕС, науката и технологиите, икономиката и пр. Привържениците на идеята членовете на горната камара на британския парламент да бъдат избирани изтъкват силен  аргумент - единствено африканската държава Лесото има парламентарна система като британската.


Намалява броят на наследствените перове

Решението на правителството е историческа крачка напред, твърдят британски анализатори. До неотдавна лордовете се назначаваха пожизнено заради постиженията и заслугите им към държавата. Изключение правеха 92-ма наследствени перове, които запазиха местата си в парламента и след поредната реформа от 1999 г. Тогава от правото си да заседават в горната камара бяха лишени над 900 наследствени перове и баронеси, които и без това често пренебрегваха конституционните си задължения.
Предприетият през 2003 г. опит да бъде внесен елемент на изборност се провали - тогава нито един от предложените варианти за съотношението между изборни и назначавани перове не събра нужното мнозинство. Според проучване на демоскопския институт Харис само 6 процента от англичаните искат всички членове на горната камара в парламента да бъдат назначавани, докато 82 процента смятат за нужно повечето от тях да бъдат избирани.
Членовете на Камарата на лордовете се делят на четири групи: пожизнени, юристи, епископи и по наследство. Горната камара в Уестминстър е и най-висшия съд в страната. Група съдии, известни като Law Lords (Лордове на закона) вършат тази работа, за което получават заплати, по-високи от тази на министър-председателя.
Мнозинството перове се назначават от кралицата по препоръка на министър-председателя или от Комисията по назначенията в Камарата на лордовете. Пожизнените са без титли и техните деца не наследяват местата им в парламента. Кандидатите за лордове юристи идват от върховните апелативни съдилища в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. В Камарата на лордовете членуват и 26 висши духовници, включващи петте най-древни епархии на църквата: архиепископът на Кентърбъри, архиепископът на Йорк, епископът на Лондон, епископът на Дърам и епископът на Уинчестър.

Стълпотворение в лобито на лордовете

 Премиерът Дейвид Камерън след идването си на власт е назначил прекалено много благородници в Камарата на лордовете, с което я е изложил на риск да стане "раздута и нефункционална". Това сочи доклад, цитиран от Ройтерс. За по-малко от година премиерът е увеличил състава на Камарата със 117 нови членове, действайки по-бързо от всички свои следвоенни предшественици. Това стълпотворение създава проблеми: позлатената заседателна зала е пренаселена, лордове, графове и баронеси едва се сместват на облицованите с червена кожа пейки, не достига свободно пространство в престижната библиотека на камарата и в помещенията за хранене. "Опасяваме се, че Дейвид Камерън може неволно да съсипе Камарата на лордовете чрез толкова много назначения", казва Мег Ръсел, заместник-директор на независимото Конституционно звено на Лондонския университетски колеж, което е съставило доклада, озаглавен "Камарата е пълна". "Очакваме реформа на Камарата на лордовете, но междувременно трябва да поддържаме функциониращ парламент. Рискът е, че реформата може да се провали, както често е ставало в миналото, а в същото време камарата да стане раздута и нефункционална", добавя тя. Авторите на доклада се оплакват от "фракционната атмосфера", която се е възцарила в резултат на неефиктивната работа на лордовете. Те отбелязват също, че включването на много бивши депутати от Камарата на общините е оказало "негативно отражение" върху обноските в горната камара, характеризиращи се с благородство и липса на партизанщина.
Особеността на британския парламент е, че работи в уникалните условия без писана конституция. Някои от правилата от организирането и функционирането му се съдържат в "обичайните" закони на страната, които са много малко, други - в неписаните норми (актове) на конституцията.
В Камарата на лордовете могат да членуват лица, навършили 21 години, които са граждани на Обединеното кралство, Общността на нациите или Република Ирландия. Според закон от 1701 г., който действа до 1948 г., само родени в Обединеното кралство са могли да членуват в камарата.

Добре платени консултанти

Членове на Камарата на лордовете получават добри пари, за да консултират повече от 200 компании, обществени организации и лобистки групи, сочи проучване на в. "Индипендънт". Разкритието за големия брой договори за консултации се очаква да засили натиска за по-строг контрол, след като "Сънди таймс" обяви, че четирима перове били готови да променят закони срещу суми от близо 120 000 паунда годишно.
Членовете на Камарата на лордовете трябва да обявяват всички свои бизнес връзки в специален регистър на интересите, включително и консултантската си дейност извън парламента. Проучване на "Индипендънт" разкрива, че 139 перове от всички партии са сключили над 250 сделки за консултации, голяма част от които срещу заплащане. От британските лордове не се изисква да регистрират сумите. Сферите на дейност включват бизнеса, промишлеността, отбраната, изкуствата, благотворителната дейност и местното самоуправление.
"Индипендънт" отбелязва, че няма данни лордовете да носят вина за някакви законови нарушения или неправомерно оказване на влияние чрез консултантската им дейност. А "Трансперънси интърнешънъл" поиска реорганизация на регистъра в Камарата на лордовете, за да се гарантира истинността на обявените интереси.
Въпросът за по-скорошно осъществяване на  реформата стана особено актуален през пролетта на 2006 г., когато бе разкрито, че четирима кандидати за назначаване в Камарата на лордовете са внесли недекларирани крупни суми във фонда на управляващата тогава Лейбъристка партия, за да гарантират постовете си. Назначението им тогава бе блокирано от комисията към Камарата на лордовете, а избухналият шумен скандал, в който бе замесено и името на премиера Тони Блеър, провокира разследване на случаите на парламентарна корупция, което продължава и в момента. Според британския Закон за политическите партии всички дарения за издръжката им в размер над 5000 паунда трябва да се декларират. Инициаторите на разследването обвиниха властите и в нарушаване на закона от 1925 г. за забрана продажбата на благороднически титли. Реформите продължават, продължава и лечението на сърцето на британската демокрация.


Някои ключови дати

1215 - Подписана е Магна харта - Великата харта на свободите. Тя утвърждава основните принципи на паламентаризма и конституцията.
1295 - Модел на първия парламент. Създаден от Едуард I и смятан за първото представително събрание.
1341 - Камарата на общините и Камарата на лордовете се разделят.
1414 - Пълно равенство на общините и лордовете при законотворчеството.
1649 - Камарата на лордовете е разпусната от Оливър Кромуел.
1688-89 - Установява се конституционна монархия и е ограничена властта на суверена.
1707 - създава се съюзът на Англия и Шотландия. Шотландският парламент е разпуснат. Първата сесия на Парламента на Великобритания.
1800 - Установен е съюз с Ирландия. На следната година 100 ирландски депутати влизат в Камарата на общините и ирландските перове пращат свои представители в Камарата на лордовете.
1834 - Пожар разрушава сградата на парламента. Построен е отново и в днешния му вид е завършен през 1870 г.
1941 - На 10 май Уестминстър е бомбардиран от Лефтвафе - разрушена е Камарата на общините. Реставрацията продължава до октомври 1950 г.

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 824

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 851

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 860

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 886

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 967

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 920

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 936

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 878

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ