09 Август 2020неделя12:28 ч.

Летящи грузинци и танц на танцуващата пола са сред атракциите на "Фолклор без граници"

/ брой: 142

автор:Дана Русева

visibility 1013

Много настроение обещават организаторите на международния младежки фолклорен фестивал "Фолклор без граници", който ще се проведе в Добрич от днес до 26 юли, съобщават от община Добрич. 16-ото издание се организира съвместно с ЦИОФФ - България. Във фестивалната програма всяка вечер са предвидени дефилета на участниците по пешеходната зона на Добрич до сцената на площад  "Свобода", където от 19.30 ч. ще се представят участниците. Тази година от Добрич участва фолклорен ансамбъл "Сборенка" при Средно училище "Св. Климент Охридски". Осем състава от екзотична чужбина гарантират още летни страсти - се вижда от афиша на фестивала. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изпълненията на фолклорни ансамбли от Колумбия, остров Мавриций, Сърбия, Египет, Чили, Перу, Аржентина и Грузия.
Съставите от Колумбия и остров Мавриций обещават ритми от Карибите. Народни танци и песни от всички части на Сърбия, с особен акцент върху тези от Югоизточна Сърбия, които по своя темперамент и колоритни костюми са много атрактивни, ще покаже сръбският състав. Танцьорите мъже във формацията на Грузия се отличават с изключително оригиналната техника на танцуване върху прегънатите фаланги на пръстите на краката, както и с характерните за грузинския фолклор скокове и завъртания. Наричат ги още "Летящите грузинци". Трупата от Египет има и собствена школа за изучаване и запазване на традиционните танци. Особено атрактивен е танцът на танцуващата пола, чийто произход е забулен в мистични сказания и се изпълнява при различни ритуали. Приема се, че това е и основата на танца на въртящите се дервиши.


 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ