05 Август 2020сряда17:32 ч.

Снимки Емилия Костадинова

Леви партии поискаха нов модел на управление

Правителството на Борисов се провали в социално-икономическата политика, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 110

автор:Юлия Кулинска

visibility 1163

37 партии, неправителствени организации и съюзи за лява политика поискаха промяна на модела на управление у нас. Те участваха в кръгла маса "Лява политика в следкризисен период", организирана от Изпълнителното бюро и Политическия съвет на коалиция "БСП за България. Модератори на дискусията бяха Росен Карадимов и Янаки Стоилов. Сред присъстващите бяха представители на партиите МИР, "Екогласност", Комунистическа партия на България, "Нова зора", "Българската пролет", Съюз на тракийските дружества, Общобългарския комитет "Васил Левски", синдикат "Защита", Отечествен съюз, форум "България-Русия" и др.

 "Тази среща е първата, но не последна. Тя е началото на мобилизация за промяна в модела на управление на България", заяви в началото председателят на БСП Корнелия Нинова. "Пандемията доведе до срив в икономиката, увеличаване на неравенствата, обедняване и загуба на работни места. Правителството на Борисов се провали в социално-икономическата си политика. Ние, левите партии, сме призвани да дадем решения на тези въпроси. Защото ние сме автентичните носители на идеите за борба с неравенствата, защита на правата на хората на труда, развитие на малкия и среден, на семейния бизнес. Време е нашата идеология да получи реализация чрез повишаване ролята на държавата в икономиката като равнопоставен конкурент, защита на българското производство, гарантиране на здравеопазване, образование, право на труд и достойни доходи, чиста околна среда - въздух, вода и храна",  подчерта Нинова. 

 Нужно е преосмислянето на идеологическата основа на лявото, заяви Росен Карадимов. Той направи ретроспекция на политическата ситуация в Европа и предизвикателствата, които стоят пред левите партии. Карадимов беше категоричен, че левицата е призвана да направи ренесанс на икономическата политика като постави ясен фундамент и очертае своите приоритети. Това са равенство, свобода и солидарност и те трябва да бъдат отстоявани в контекста на 21 век", подчерта той.

 Участниците в дискусията се обединиха около стновището, че основен акцент в политиките на левите партии е, че държавата трябва да се превърне в гарант на конституционните права на гражданите. Първата задача на левицата е възстановянето на правовата държава и на демократичните процеси в нея, връщането на доверието към институциите, премахване на бедността и липсата на перспектива на хората. 

"Вече става твърде очевиден начинът, по който се упражнява властта в България през последните години - олигархичният характер на парите, които диктуват на властта, и властта, която чрез ресурсите, с които разполага, се опитва да преразпределя бизнеса. Трябва тези въпроси да бъдат изяснени с всички правни и парламентарни средства", коментира по-рано Янаки Стоилов. Според него е тревожно, че обществото започва да свиква с този модел на управление и мисли, че всеки, който разполага с властта, ще я упражнява по подобен начин. Трябват амбициозни действия, които да извадят България от опашката на Европейския съюз, да съкратят огромните неравенства и да извадят хората от бедността", категоричен бе той.

"Никога през живота си не съм стъпвала в офиса на Васил Божков. Никога не съм искала или получавала пари, облага или подкрепа за каквото и да е от него. Няма общ разговор между мен, Златев и Божков", отговори на журналистически въпроси Нинова. Според нея казусът Божков-Борисов ще продължи дълго и ще се подхвърлят димки, въвличайки и БСП. "Тактика на Борисов е, когато е притиснат в ъгъла, да се опитва да прехвърля отговорността на опозицията. Откакто съм председател, не съм въвлякла партията в нито един задкулисен сговор за пари, облаги и договорки.  Отговори трябва да дават тези, които управляват в последните 11 г., раздават лицензи, следят приходите в НАП и т.н. Да си носят отговорността и да не се опитват да я прехвърлят от болната глава на здравата", допълни тя. Нинова уточни, че политическият проект на Божков не я интересува, че всеки е свободен да прави каквото иска и БСП не се чувства застрашена.

На заседанието на НС утре Нинова ще предложи за одобрение решението на ИБ за организирането на  всенародна подписка за сваляне на правителството. Тя ще започне след решение на пленума и ще се потърси подкрепата на левите партии, някои от тях сами изразили желание за подкрепа в разговорите преди дискусията. Ще внесем вот на недоверие в НС след като съберем подписите, искаме зад него да стоят реалните хора и подписката ще е допълнение към парламентарните инструменти, обобщи Нинова. Пленумът ще обсъжда още отчета на партията за финансовото състояние за миналата година, щата и бюджета за този година, както и социално-икономически план за излизане от кризата след коронавируса.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 192

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 248

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 380

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 319

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 208

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ