13 Април 2021вторник19:10 ч.

Левицата иска закон за еврофондовете

Позицията на правителството по националната програма за реформи е формална, смята Сергей Станишев

/ брой: 82

автор:Калина Йотова

visibility 1318

Настояваме за по-насочена държавна политика и уреждане на всички процедури - целият процес, свързан със усвояване на европейските фондове в един закон, вместо сегашното разпиляно състояние в много закони и подзаконови актове. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев при откриване на публичната дискусия "Европейското развитие на България", организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП. БСП предлага по-голяма централизация на отговорностите и децентрализация на дейностите.
"След като станахме членове на ЕС, вместо европейските дискусии да заемат централно място в дейността на правителството и парламента, както и в публичните дебати, ние като че ли ставаме по-провинциални като мислене, затваряме се в себе си, докато в ЕС се водят дискусии и се вземат решения, които засягат и България", посочи Станишев.
Левите представиха своя управленски проект "със самочувствието на партия, реализирала една историческа мисия - влизането на страната ни в ЕС, както и в качеството си на подчертано проевропейска политическа сила". Лидерът на БСП отбеляза, че е необходима динамика и интелектуален капацитет в нашето общество, за да не пропуснем възможности за България и да отстояваме своите интереси на фона на ключови дискусии като стратегията "Европа 2020", пактът "Евро плюс" и дебатите за бъдещето на ядрената енергетика.
Според Станишев позицията на правителството по националната програма за реформи е прекалено формална. "Разчита се по-скоро на обикновени демографски процеси, отколкото на целенасочена политика за създаване на икономическа среда, която да подкрепя растежа", категоричен бе той.
Експертите на БСП са разработили много конкретни предложения в областта на европейските фондове. В резултат на "административни чистки и погрешни управленски решения у нас се наблюдава застой, според лидера на левицата. България е изправена пред реалната перспектива през този финансов период да усвои само 1/4 от средствата, които ни се полагат по оперативните програми.
Председателят на Съвета по европейските въпроси и управление на еврофондовете на НС на БСП Атанас Папаризов предложи към НС да бъде създаден специален орган, с участието на НПО и научните среди, който да оценява резултатите от евроинтеграцията. По думите му България е една от малкото страни членки на ЕС, в която няма такава институция.

 

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ