18 Май 2021вторник11:31 ч.

Левицата предупреди за заплаха за финансовата сигурност

/ брой: 12

автор:Ростислава Иванова

visibility 1182

За заплаха за финансовата сигурност, а оттам и за националната предупредиха от БСП. Проблемът е разкрит в доклади на прокуратурата и ДАНС за приходните агенции, стана ясно от думите на Корнелия Нинова. "За съжаление законът забранява да си служа с имена на хора, фирми и числа за злоупотреби и корупция. Но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи, е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност. Констатация на правоохранителните органи на България, не от опозицията и не само заради вота на недоверие", обобщи тя.
Нинова отбеляза, че обикновено, когато се говори за корупция, става въпрос за разходването на парите. "Не можах да намеря случай, в който да сме говорили за корупция в приходите. Като внесем мотивите за вота на недоверие, ще видите, че в тях има такава част - корупция в приходите", заяви в декларация Корнелия Нинова. Лидерът на БСП припомни, че на 20 декември парламентарната група е изискала от Главната прокуратура да предостави информация за проверка на приходните агенции, извършена от нея и ДАНС. На 9 януари т.г. в секретното деловодство на НС постъпват исканите документи, плюс писмо от финансовия министър Владислав Горанов.
Лидерът на БСП се възмути, че констатациите и указанията от главния прокурор стоят на бюрото на премиера от август 2016 г., а все още нищо не е направено. "Констатациите към 4 януари са, че проблемът е същият. За съжаление не мога да го разкажа, защото е секретна информация. Искаме истината да стане достояние - за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната", настоя Нинова.
Затова БСП поиска днес на председателски съвет да се реши дали докладите да се разсекретят, или документите да бъдат разгледани на закрито заседание на парламента. Вярвам, че те ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупция, заяви Нинова.

В доклада на ДАНС се отчита, че уж затворената информационна система е пробита, съобщи "Клуб Z". Медията твърди, че в констатациите се твърди, че платформата е манипулирана не само отвътре, но и от компютри отвън. Проблем за хващането на манипулацията било, че достъпът до системата ставал само с една парола за всички служители, съобщава медията. ДАНС е установила и пробив от компютри външни за системата. Прокуратурата е направила проверка по тези данни, но всичко приключило без резултат. В доклада се съдържали и показания на митничари, които отричали да знаят за манипулации в системата.


От ГЕРБ се скриха зад ДАНС
След призива на БСП за разсекретяване на докладите за приходните агенции от ГЕРБ изразиха принципно съгласие, но прехвърлиха топката на ДАНС. "Споделяме мнението, че този доклад трябва да бъде разсекретен, за да може обществото да се запознае с него, да види, че няма нищо експлозивно и нищо от това, което в момента се вменява на правителството. Но, за съжаление, ние не можем да го разсекретим, а само този, който го е засекретил", опита да се измъкне депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Гербаджиите определиха притесненията на социалистите като политическа димка и лъжа, с която се наливало медийно внимание към вота на недоверие.
"Този доклад е по сигнал на Агенция "Митници" към ДАНС и съответно прокуратурата. Той е на база на извършените проверки от ДАНС под наблюдението на наблюдаващ прокурор и е завършил с девет констатации на слабости в Българската акцизна информационна система (БАЦИСЮ), но няма констатирани нарушения за образуване на дело и няма констатирани вмешателства в системата", разкри още детайли Николов. По думите му докладът е предоставен на министър-председателя, който го е предал на министъра на финансите и са предприети "действия за отстраняване на слабостите". Александър Николов от ГЕРБ също заяви, мерки са предприети от агенция "Митници" и софтуерният разработчик. По думите му били спрени "излишни процеси в сървърите" и е изградена система за мониторинг на мрежовата свързаност.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ