12 Април 2021понеделник05:58 ч.

СИМЕОН СИМЕОНОВ:

Левоцентристката коалиция е нашият път

Успешен ляв проект без БСП е невъзможен, решиха делегатите на конгреса на Отечествения съюз

/ брой: 126

автор:Лилия Томова

visibility 1281

Съзрява необходимостта от нов левоцентристки политически проект като алтернатива на сегашното управление. Това заяви Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз (ОС), на конгреса на гражданското сдружение в събота. Той беше категоричен, че съюзът ще се включи активно в новия проект чрез своята гражданска платформа и с кадровия си ресурс в 28 области и над 200 общини и райони. Като главна характеристика на новата политика конгресът определи просветения патриотизъм, европейската ориентация и високата социална чувствителност и пожела водещи в него да са изявени публични личности, изразители на значими политически, граждански, професионални, културни и научни каузи, неправителствени организации и политически партии с лява и центристка насоченост.
Възлов въпрос е ролята, мястото и отношението на и към БСП като към основна опозиционна сила, каза още г-н Симеонов. Еднакво погрешно е да се приема, че БСП следва да олицетворява новия проект сама и самотна, както и да се допуска, че е възможен успешен ляв проект без БСП. Нещо повече - социалистическата партия следва да има основополагащо място и водеща роля, беше категоричен г-н Симеонов. Приветствие към делегатите на конгреса поднесоха председателят на БСП Сергей Станишев и представители на патриотични формации.
Отечеството е центърът, около който се обединяват добродетелите на българския народ, каза ген.-лейт. о.р. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Цветан Минков, председател на Съюз на пенсионерите-2004, подчерта, че трябва да има почитане на професионалната компетентност и мъдростта на възрастта. Днес над милион и 300 хиляди възрастни хора живеят в мизерия, а те построиха България, която се разграбва, припомни о.р. ген.-майор Стоимен Стоименов, председател на Конфедерацията на обществените организации за социална защита на пенсионерите в България. Нека в бездуховното ни време ОС поведе борба за просперитет, призова зам.-председателят на Съюза на ветераните от войните Марин Калонкин. Вярваме, че дискусията ще доведе до единение на нацията, пише Спас Панчев, председател на ЗС "Александър Стамболийски", в поздравителен адрес. България е пред изчезване като държавност и който не разбира това, значи е голям оптимист, каза за ДУМА Румен Воденичаров. Председателят на ПП "Нова зора" Минчо Минчев бече категоричен, че българският политически живот не е раждал по-нужна идея от ОФ - като воля за по-добър живот. Надеждите на България са свързани с разума и разбирателството за справедливо и солидарно общество, допълни го Иван Генов от Българската левица. Няма политически сезони, защото за общонационалните демокрации са нужни и важни "трите Р" - разум, реализъм и разбирателство, заяви почетният председател на ОС Гиньо Ганев.
Над 250-те делегати гласуваха решение за участие в изборите, резолюция и обръщение. Призоваваме сънародниците си да гласуват за кандидатпрезидентската двойка, която ще утвърждава националното съгласие и ще живее с най-чувствителните въпроси на битието на хората, пише в обръщението.

Сергей СТАНИШЕВ, председател на БСП:
Управлението води страната в задънена улица


По време на Втората световна война в България имаше авторитарен режим, който водеше война с гражданите на страната, а ОФ беше създаден от партии с различна идеология - комунисти, земеделци, социалдемократи, прогресивни офицери, интелектуалци, с една-единствена цел и кауза: да се защити честта на България, да се преодолее тогавашният режим, да се даде нова, демократична алтернатива за народа. Затова ОС с историята и с дейността си има много висока летва пред себе си. Отчитам това, което е сторил Съюзът през последните 20 години като организация, която допринесе немалко за мирния характер на прехода в България и продължава да развива своята родолюбива обществена и социална дейност и през ХХI век.
Няма да се спирам подробно на състоянието на страната, всеки може да види резултатите от поведението на това правителство. Ясно е, че това правителство и това управление са вредни, те са пагубни за България. Дойдоха с високи очаквания и претенции, посяха много надежди. Само преди година министър-председателят г-н Борисов заяви, че за три години ще направи България средна европейска държава, но всички виждаме къде сме днес. България все повече изостава, установява се едноличен режим на управление, който мачка всеки несъгласен, всяка гражданска инициатива, започвайки от институциите, минавайки през опозицията, стигайки до гражданските сдружения и много други организации. Икономическите и социалните резултати са трагични за българските граждани и за перспективата на страната. Още по-лошото е, че не знаят къде отиват. Не знаят накъде водят България. Очевидно е, че в задънена улица... В днешната ситуация, когато имаме и некомпетентно, и арогантно, и слабо правителство, е важно всички мислещи българи, независимо от идеологията, от партийната им принадлежност, да търсят диалог и взаимодействие помежду си. Защото колкото по-дълго това вредно управление остава на власт, толкова по-тежко ще бъде наследството на кабинета "Борисов" и толкова по-трудно ще бъде да се извади България от блатото, в което е днес заради техните действия и бездействия. Тук съм, за да кажа на делегатите на форума, че ценим взаимодействието с вас и инициативите ви, ценим традиционното партньорство, стараем се да имаме постоянен диалог навсякъде, където има структури на ОС - и при конкретни инициативи, и при участие в изборите.
Много голямо значение при подготовката на предстоящите избори има диалогът ни с ОС и с другите граждански, патриотични, леви организации и той надхвърля теснопартийните интереси. Търсим кандидати, които имат авторитет и доверието на хората - не само в ОС, не само в БСП, а и сред другите партньори, за да можем да постигнем резултат, който ще отвори възможността за промяна на налагания пагубен модел на управление. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ