30 Октомври 2020петък18:02 ч.

Лейбъристите се обявиха срещу "бързите пари"

Ученик засрами активистите с емоционална реч

/ брой: 230

автор:Галя Кларк

visibility 1183

Подобри ли се търговският сектор, ще се подобри икономиката на Великобритания като цяло, заяви в речта си на годишната конференция на лейбъристите лидерът им Ед Милибанд. Проблемите в икономиката, огромният търговски дефицит и съкращенията на работници и служители са горещият картоф на политическите партии на Острова. Рецесията след кредитния "крънч" според някои оптимисти е преминала във "възстановяване". Сега обаче се заговори за "двойна рецесия", която щяла да попречи на възстановяването. И докато консерваторите на власт, в коалиция с либералдемократите, акцентираха на намаляване на дефицита с вдигането на ДДС и със съкращения в различни сектори, включително на армията, то лейбъристите имат други виждания. Според тях, за да се измъкне страната от рецесията, е нужен растеж, а той няма как да се постигне с ограничителни мерки, увеличаване на безработицата и увеличение на данъци.
Речта на лидера на лейбъристите се чакаше с голямо любопитство след упадъка на партията при Тони Блеър и Гордън Браун. Имиджът на партията пострада основно заради присъединяването на Великобритания към непопулярната война в Ирак. Готов ли е днешният лидер на лейбъристите да бъде бъдещ министър-председател, се питаха политическите наблюдатели.
Пасажи в речта на Милибанд провокираха британските бизнессреди. Той опита да разграничи бизнесите, като подчерта

пагубното влияние на фирмите "хищници",

които "източват активи на други фирми", върху възстановяващата се икономика.
Това разделение на "добри" и "лоши" бизнеси раздразни предприемачите. Някои определиха речта като антибизнес кампания.
На следващия ден в телевизионно интервю за Би Би Си лейбъристкият лидер опроверга това твърдение. Според него обаче има фирми, които си поставят за цел да направят "бързи пари" сега и веднага, без устойчив растеж. Той призова да се прекрати практиката да се дават големи бонуси на шефове с малки достижения.
Бившият шеф на Конфедерацията на британската индустия CBI лорд Джоунз каза, че тази реч е "ритник в зъбите" за фирмите. Лидери на профсъюзите контрираха, че Милибанд е "човек с мисия". Според Андрю Кейв от Федерацията на малкия бизнес, призивът на Милибанд фирмите, които искат да участват в търгове за обществени поръчки, да предлагат стажантства, рискува да удари малкия бизнес. И други представители на бизнеса бяха разтревожени от термина "фирми, източващи активи" и посъветваха Милибанд да е внимателен с използването на подобни думи, разделящи бизнеса. Бизнесът се почувства атакуван.
Политическите противници на лейбъристите от консервативната партия пък обвиниха Милибанд, че е слаб лидер и че

от център превръща лейбъристката партия в ляво крило.

Милибанд обаче побърза да увери, че не е залитнал вляво и си остава в центъра, но с уговорката, че самият център се променя.
Не е само лява идея да има отговорност на "върха" на обществото, добави той.
След тази реч в различни интервюта непрекъснато му се налагаше да се обяснява какво има предвид под добри и лоши бизнес практики. Лейбъристите ще използват данъчната система и  регулациите, за да окуражат добрите практики. Според лейбъристкия лидер "начинът, по който правителството на Камерън работи, не е същият начин, по който ние ще достигнем социална справедливост през следващите 10 години".
Лейбъристите призоваха на конференцията си за сериозни реформи в икономиката. Консерватори и либералдемократи ги упрекват, че са си "загубили паметта" и припомнят, че именно при лейбъристкото правителство, когато кризата беше в разгара си, те са харчили и задлъжнели, допуснали огромен дефицит. Но профсъюзния лидер Лен Макклъски приветства насочеността към равноправие и справедливост, към инвестиции в производство и атакува "културата на алчните".
Според него лейбъристката партия започва да се превръща в партия на народа. Вестник "Индипендънт" коментира, че Ед Милибанд е предприел смела стъпка към лявоцентризма.
"Тони Блеър не би могъл да го направи, защото нямаше да може да е искрен в аргументацията си. Гордън Браун не можеше да го направи, дори ако беше убеден в аргументите. И двамата биха се притеснявали да не изглеждат прекалено леви", пише авторитетният вестник.
Откритието на лейбъристите на годишната им конференция бе 16-годишния ученик Рори Уийл. В емоционална реч от трибуната на конференцията ученикът спечели овации на крака от аудиторията и така затъмни партийните лидери, които мечтаят за същото. Пресата припомни, че Уилям Хейг е бил подобен тийнейджър, когато се е изявил на конференция на консерваторите пред Маргарет Тачър през 1977 година.
Рори Уийл спечели делегатите с думите си, а Милибанд скочи да му стисне ръката. Ученикът заяви, че много от приятелите му са гневни на правителството за огромните такси за обучение в университетите. Според него е важно повече млади хора да се включат в политическия живот.  Младежът твърди, че мерките на "ужасните" консерватори не само в образованието, но и в социалната система, ще разделят поколението младежи в страната. Според него вероятно 40 000 души ще останат бездомни, ако се изпълнят намеренията на кабинета за ограничения на тавана на помощите за жилища.

От нас зависи да създадем визия на по-добра Британия,

каза Рори Уийл в речта си, наречена "брилянтна" от активистите на лейбъристите.
В същото време и лидерът на консерваторите Дейвид Камерън говори за отговорност на мнозинството. Той обеща да оздрави "сломеното" британско общество и няма да допусне да се повторят безредиците, разтърсили Великобритания. Според него тези събития са сигнал за пробуждане. "Социалните проблеми, тлеещи от десетилетия, избухнаха в лицата ни", посочва Камерън. Всички партии, особено управляващите, се стремят да преоценят политиката си, не само заради набиращата скорост рецесия във връзка с дълговата криза в еврозоната, а и заради сблъсъците във Великобритания през лятото. 

Консреваторите се заеха с "кризата на морала"

Министри от управляващата коалиция се канят да изготвят през следващите седмици нова политика, с която да се сложи край на безотговорността, леността и егоизма на мнозина граждани.  "Отговорното мнозинство настоява правителството да изгради по-силно общество", посочва премиерът. "Имаме ли достатъчно решителност да се изправим пред бавния морален разпад, обзел части от нашата страна през последните поколения?" пита Камерън.
Той отдавна говори за криза на морала и няколко месеца преди погромите се стараеше да създаде "Голямо общество", в което да се катализират доброволчеството и добрите примери в страната.
"Сега хората искат да бъде даден отпор на престъпниците по нашите улици и проблемите да бъдат отстранени. Наред с нашия отпор в сферата на сигурността трябва да бъде оказан и социален отпор", изтъква той.
Над 2800 души бяха арестувани след избухването на безредиците и вандализма в северния лондонски квартал Тотнъм, които се разпространиха в редица райони на Лондон и в други британски градове.

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 110

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 138

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ