24 Януари 2021неделя15:01 ч.

Лирика на нравствената непримиримост

"Всичко се сбъдна" - юбилейно томче на поетесата Надя Попова, ще бъде представено в Националната библиотека

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 563

Надя Попова безспорно е от най-талантливите и оригинални съвременни български поетеси, които развиват и тласкат напред традицията на класическата отечествена лирика. Тя има изключителна самовзискателност към собственото си творчество. Може би затова пестеливо и рядко издава нови стихосбирки. Но досегът с всяка нейна книга се превръща в празник за любителите на поезията. Сега в ръцете на читателите е томче с избрани творби, озаглавено "Всичко се сбъдна", издание на "Захарий Стоянов". То ще бъде представено за първи път на 16 декември (понеделник) от 18 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (във фоайето на II етаж).

"Всичко се сбъдна" предлага това, което Надя Попова сама строго е избрала от своите предишни поетични книги "Линия на живота", "Новолуние", "Къщи за събаряне", "Безславни празници", "Рисунки по памет", "Мними притежания" и е добавила цикъл "Стихове, невлезли в книги". Поетесата, която "не от вчера по ръба се движи", още от първата си книга показва омъдрена печал и стоицизъм пред екзистенциалните трагични и нерешими проблеми. Литературните критици твърдят, че мракът е нейното предпочитано творческо пространство, че светлината в нейната лирика е оскъдна, защото човешкото ни битие не е твърде радостно и надеждно, трудно се намира изход от лабиринта, наречен живот. Поезията на Надя Попова излъчва силна енергия, която дълбоко ни въздейства, дори ни разтърсва, може би защото в нея доминира болката от разрушената взаимност и хармония, защото тя е израз на нравствена непримиримост. И не само това й придава собствена художествена физиономия - умението да усеща нравствената енергия на думите, които тя възприема като одухотворени същества, които са заредени с вътрешна светлина. Само истинският поет усеща пулсацията на думите, техния вътрешен ритъм. Поезията на Надя Попова се отличава с естественост и изящна организираност на словото, което я прави не само просто достъпна, но и общителна, диалогична.

И тъй като томчето има юбилеен характер, то завършва с глава "За стиховете на Надя Попова", в която "говорят" Петър Караангов, Никола Иванов, Росица Кунева, Лалка Павлова, Благовеста Касабова и Иван Гранитски.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 639

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 798

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 773

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 346

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ