20 Юни 2021неделя23:04 ч.

Лобизъм и патриотизъм

/ брой: 49

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1541

Въвеждането на нови правила при търговията с горива, целящи да осветлят пазара, по принцип е действие в правилна посока (виж стр. 5). Още повече, че под подобен проектозакон, вече внесен  в парламента, стоят подписите на депутати от всички политически сили. Така той се превръща в рядък пример за постигнат консенсус по важен за обществото проблем.
Вносителите се мотивират чрез съществуващите безкрайни анализи на пазара на горива и изводите от тях. Народните представители се позовават и на доклад на финансовото министерство, според което за около 30 процента от продадените горива на българска територия дължимите на бюджета налози не се плащат. Това са загуби за хазната от около 1 млрд. лева годишно. Изобщо аргументи и факти в това отношение не липсват. Но проблемът тук е, че тези аргументи и факти съвпадат напълно с  изводите на Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите играчи на пазара. Те бяха оповестявани няколко пъти, включително и по време на специално организирана дискусия в предишния парламент.
Това веднага предизвика съмнения, че и чрез новия законопроект се прокарват лобистки интереси в полза на големите търговци на горива и опит малките играчи на пазара да бъдат унищожени. На практика законът засяга и търговията в т.нар. газ станции.
Основният идеолог на предлаганите промени депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро твърди, че шест години никой не е посмявал да внесе подобен законопроект, защото той има много силно антикорупционно действие.
Дали това е така и доколко предлаганите нови регулации имат лобистки характер ще стане видимо по време на обсъжданията в съответните комисии и в пленарната зала. Там ще се види дали наистина става дума за патриотизъм или за пореден случай на лобизъм.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6120

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ