25 Юли 2021неделя12:49 ч.

Логичен резултат

/ брой: 82

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1241

Както се вижда от публикуваната стенограма от последното заседание на правителството, вицепремиерът Томислав Дончев е направил доста неприятни разкрития и оценки за истинската ситуация в българската държавна администрация. Ние приемаме решения, планове, стратегии, пишем доклади, в същото време в самите администрации съпротивата е системна, изключително здрава, зловеща, признава Дончев. Казаното от вицепремиера е точно и вярно, но управляващите трябва да са наясно, че берат плодовете на собствената си политика през последните десет години.
Още в първото правителство на Бойко Борисов имаше един корифей финансов министър, Симеон Дянков, който не беше живял в България повече от 20 г. и бе загубил връзка с реалната действителност у нас. Една от любимите му теми беше именно "реформата" на администрацията. Негова беше безумната идея да праща НАП във Велико Търново, митниците в Русе, а Министерството на туризма в Пловдив. По негово време в министерствата 10% от чиновниците трябваше да бъдат съкратени. Разбира се, тези напъни останаха само добри намерения и, както се случва в подобни случаи, след обещания за съкращения в министерствата и областните управи купуваха още бюра за новоназначени чиновници. Според данни на НСИ през 2017 г. държавната администрация е успяла да се увеличи с 2287 бройки. Нараснала е и средната заплата на чиновниците - от 1135 лв. през последното тримесечие на 2016 г. на 1219 лв. в края на миналата година, което е ръст със 7,4%
Освен това обществена тайна е, че 90% от чиновниците са назначени с политически протекции. Знае се, че дори хигиенистките във ведомствата се вземат на работа с благословията на ГЕРБ, а в смесените райони - на ДПС. Затова няма как съпротивата срещу реформите на подобна администрация да не е "здрава" и "зловеща".

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ