23 Септември 2021четвъртък02:51 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Логичен застой

/ брой: 177

автор:Евгени Гаврилов

visibility 350

От 1990 до 2005 г. икономическата свобода в България расте сравнително бързо, включително и заради изключително ниската база, но през последните 10-15 години като цяло е в застой, става ясно от изследване на Института за пазарна икономика и канадския институт "Фрейзър". Според теорията икономическата свобода е основното право на всеки човек да контролира своя труд и собственост. В икономически свободното общество хората могат да работят, да произвеждат, потребяват и инвестират по какъвто начин пожелаят. Важно условие е, че тази свобода се защитава и не се ограничава от държавата. В икономически свободните общества правителствата осигуряват свободно движение на работната сила и капитала. Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. 

Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота и по-ниски нива на бедност. Икономическите свободи са групирани в четири основни категории: върховенство на закона и отсъствие на корупция; ограничена намеса на държавата в публичните разходи; ефективност на регулаторната система, която най-тясно е свързана с бюрократичното бреме върху бизнеса, и свобода на пазарите.

Вижда се, че замръзването на икономическата свобода у нас е съвсем логично. Не е странно, че то съвпада с управлението на ГЕРБ. При него не можеше да се говори за върховенство на закона и отсъствие на корупция. С христоматийните примери в това отношение може да се издаде учебник. Публичните разходи се правеха през прозореца на джипката и досега служебното правителство се опитва да въведе някакъв ред. През последните десетина години бяха пропилени и 3 милиарда лева за електронно правителство, което така и не заработи. Затова административната тежест при правенето на бизнес у нас остава голяма. Що се отнася до пазарите, там няма свобода, има слободия.

 

 

 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ