24 Септември 2020четвъртък17:28 ч.

Логично

/ брой: 150

автор:Евгени Гаврилов

visibility 73

Кредитната активност ще се забави, прогнозират от Асоциацията на търговските банки. Банките щели да обеднеят откъм приходи от лихви и такси. Да ги ожали човек, като вземе предвид, че за м.г. техните приходи само от такси възлизат на 1,32 млрд. лв., а от лихви - 2,75 млрд. лв. Като цяло печалбата им за 2019 г. е 1,675 млрд. лв. Оказва се, че в България те са по-печеливши от средното равнище за ЕС. Но да оставим статистиката и да се върнем към намаляващата кредитната активност. Тя е непосредствено свързана с икономическата активност, която в  условията на повсеместна криза, породена от пандемията и гьонсуратлъка на управляващите, е логично да намалява. От кредитната и икономическата активност обаче зависи и растежът на брутния вътрешен продукт. Реалният му ръст бе малко над 3% през 2018 г., през м.г. БВП се увеличи с 3,6 на сто. Всички прогнози обаче показват, че през 2020-а растежът отново ще падне до 3%, ако го има изобщо. С подобни темпове може само да поддържаме статуквото - за 13 години членство в ЕС страната ни е успяла да достигне едва до 49 на сто от средната покупателна способност на европейците. 

Случайни явления може да има, но безпричинни - никога. Факторите, които позволяваха страната да отчита някакъв ръст на БВП, макар и недостатъчен, постепенно изчезват. Държавата влиза от скандал в скандал, инвестициите се сринаха, инфраструктурата остава в плачевно състояние, нископлатените, но добри кадри отидоха  да работят в чужбина за много повече пари. България все още не успява да създаде завършен продукт, какъвто щеше да бъде автомобил "Фолксваген", например. 

Големият проблем е, че през последното десетилетие родната икономика се пристрасти към еврофондовете като към дрога. Като свърши ефектът обаче, следва депресия, т.е. растежът пада. Най-катастрофалният резултат е, че икономиката става все по-малко конкурентоспособна, бизнес средата мутира. Логично намалява и всякакъв вид активност на предприемачите.

Намериха изчезналия Мехмед

автор:Дума

visibility 52

В Благоевград ще избират нов кмет

автор:Дума

visibility 98

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 137

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 219

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 456

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 326

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 290

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ