20 Февруари 2020четвъртък04:43 ч.

Компютърно изображение на "Боинг" Е-7

Лондон обновява летящите радари

Великобритания ще закупи пет машини на базата на "Боинг"-737

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 450

Министерството на отбраната на Великобритания е подписало договор на стойност близо 2 млрд. долара за покупката на пет американски самолета за далечно радиолокационно откриване и управление Е-7, създадени на базата на пътническия самолет "Боинг"-737. Експлоатацията им ще бъде съвместно с австралийските ВВС, които имат машини от същия тип, съобщава блогът bmpd.

Първият Е-7 трябва да бъде получен от Кралските военновъздушни сили през 2023 г. Тези самолети ще заменят седемте машини на "Боинг" Е-3Д "Сентри", които се използват от 1991 г. Така Великобритания ще бъде първата страна заменила "Сентри" с по-нова техника от този клас. 

"Боинг" Е-7 се използва от австралийските ВВС от 2009 г. Всъщност летящият радар е разработен през 1999 г. по поръчка на ВВС на Австралия и промишлеността на тази страна произвежда редица негови подсистеми. Зеленият континент получи до 2012 г. общо шест машини. Станцията с радиолокационно откриване с активна фазирана решетка на компанията "Нортроп-Груман", се намира в неподвижен обтекател над фюзелажа. След Австралия такива самолети (четири на брой) закупи Турция и Южна Корея (също четири машини). През 2014 г. Катар подписа споразумение за покупката на три Е-7, но до момента то не е реализирано. 

Изборът на американската машина, направен без конкурс, е бил подложен на сериозна критика във Великобритания, коментира bmpd. Алтернатива на Е-7 е бил проектът на шведската компания "Сааб", който е предвиждал летящият радар да бъде базиран на европейски самолет "Еърбъс" и по-конкретно на военната модификация А330 МРТТ. Самият радар е трябвало да бъде известната разработка на "Сааб" Erieye. Британското министерство на отбраната обаче е отхвърлило тази опция, защото само до началото на изпитанията на първия летящ образец щели да минат 36 месеца, който срок е бил определен като неприемлив. Предимството на Е-7 е, че това е вече функционираща и разработена от промишлеността система.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ