10 Май 2021понеделник10:40 ч.

Ловни олигарси оградиха горите

Над 470 000 декара земи са феодализирани, сочи анализ на природозащитници

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 186

Над 470 000 декара земи и гори са оградени с ловни огради и са контролирани от 50 частни фирми. Техни собственици са Валентин Златев, Гриша Ганчев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Тодор Батков, Фуат Гювен, Гео Дундаров, Емил Димитров и други, показва анализ на инициативата "Зелени закони". Запознати твърдят, че много от бизнесмените са сочени за близки до Бойко Борисов, който е ловувал в оградените земи.

Природозащитниците определят обсебването на българските гори като феодализация и наричат тези, които ги заграбват, ловни олигарси. Повече от 107 ловни огради забраняват обществения достъп до земи, които не са частни. Огражденията са сложени непрозрачно, без да се плаща право на ползване, категорични са от "Зелени закони". 

Според организацията изграждането на ловни огради се извършва непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите. Организацията нарича този процес "феодализиране" на горите от ловни олигарси и започва кампания по осветяване на причините, довели до това. 

По искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите. В повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни. За изграждането на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени разрешения от Изпълнителната агенция по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието. В същото време държавата не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел.

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 87

Българите очакват поскъпване и намаляване на доходите

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 259

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 335

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 78

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ