23 Януари 2021събота00:51 ч.

Луни, еротика, жени и вино... в галерия "Приятели"

/ брой: 44

автор:Огнян Стамболиев

visibility 2026

Новата елитна галерия "Приятели" отново провокира русенските любители на изящните изкуства. Кураторите Георги Пасев от Русе и Еслица Попова, художничката-номадка от Русе, Париж и Карибите, откриха премиерна експозиция (живопис, скулптура, рисунка) под наслов "Любовната еротика на виното" или "Луни, еротика, жени и вино!", посветена на Свети Валентин и Свети Трифон, на които се кланяме в един и същи ден. Изложбата представя еротични ситуации, като всеки от "субективно избраните" (както твърди живописецът Георги Пасев) дванайсет автори представя своя любовна история със свой оригинален сюжет, при това със своя пластичен език и своята неповторима образност. Подбрани са автори от поколенията, работещи активно след 1989 г. Идеята на двамата куратори е била да се избегне негативното натрупване от художниците към темата за еротиката. По този начин тя е представена по един весел и ироничен начин. Добре е, че е избегната и опасността да се стигне до порно.
"Нашата публика е все още консервативна в това отношение, сподели Георги Пасев. Наложи се картините да не бъдат твърде шокиращи за нежното й око. Защото предишната изложба, която направихме преди десетина години, предизвика истински скандал! Може да се каже, че тази оригинална експозиция е нещо като местен вариант на зимните карнавали и Сурваки. Традиция, която, за съжаление, се поизгуби след войната. Тя е един предвестник на дългоочаквана пролет след една тежка зима, съпроводена с много бедствия. Магията на любовта е сред най-силните магии, способна да се пребори дори с могъщата природа. В това се опитват да ни убедят участниците Атанас Атанасов, Георги Пасев, Еслица Попова, Роберто Андреев, Димитър Яранов, Спартак Дерменджиев, Петринел Гочев, Ирена Парашкевова, Станимир Желев, Владо Йосифов, все изявени творци от града-домакин, от столицата и от цялата страна. Не бих степенувал изявите ми, но все пак, може би най-силно е представянето на Ат. Атанасов, П. Гочев, Р. Андреев и Г. Пасев, както и на интересния гост - французина Тиери Матиаса, много оригинален поет и художник от далечна Гваделупа, представящ илюстрации към своите любовни стихове.
 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ