25 Февруари 2024неделя01:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Това е оригиналът, да видим копието...

Искам думата

Лява партия ще правят хора, забили нож на левицата

Поведението на вътрешната опозиция бе не просто "приятелски огън", а предателско коалиране с противника

/ брой: 25

автор:Юри Михалков

visibility 961

Юри Михалков


Заговори се по медиите, че довчерашната опозиция в БСП се кани да прави нова лява партия. Има ли обаче вляво пространство за формация, която да конкурира с БСП? Със сериозната социална програма на БСП в помощ на хората.

Нека да видим какво свърши дотук БСП в тази посока.

Наскоро лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова обяви, че в бюджета за 2022 г. е заложено двойно увеличение на капиталовите инвестиции, които ще отиват целево за социални дейности - 5,8% от БВП на страната. Приносът на БСП като за това увеличение не подлежи на съмнение. Старата болка на левицата за безплатни детски градини и ясли е на път да стане реалност и ще ощастливи родителите на 219 000 деца. Благодарение пак на левицата са предвидени и пари за финасирането на малките болници извън здравната каса. За строителството на нови детски градини и ясли са предвидени 70 млн. лева, ще има и компенсации за родителите, които не могат да намерят места за децата си в градините или яслите. За другата стара болка на левицата - данъчното облагане  се предвижда по-справедливо данъчно натоварване на лицата с многократно по-високи доходи, както са прави в цивилизованите държави, за да се поддържа социалният баланс. Това се случва съвсем в началото на първите 100 дни на сегашното коалиционно управление.

Като част от правителството 

БСП продължава битката срещу монополите 

в защита на потребителите и това е залегнало още в програмните й документи. 

Преизчисляване на пенсиите пък, което ще доведе до увеличаването им с между 20%-30%, се предлага от години единствено от БСП и най-накрая трайното увеличение на 1 300 000 пенсии ще се поетапно ще се случи. 

Пак БСП наложи в коалиционното споразумение и в бюджета за тази година безплатни детски градини и ясли. Безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст - мярката ще е от полза за 1 004 845 деца. БСП предлага еднократна помощ от 6500 лв за всяко второ дете и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители, което пък е стимул за увеличаване на раждаемостта като начин поне за минимизиране на деморафската ви катастрофа. 

Леви са и предложенията  за увеличаване размера на майчинството през втората година до минималната работна заплата (ще улесни 60 000 майки); необлагаемият минимум от 500 лева месечно за всяко непълнолетно дете (755 946 деца); eднократна помощ от 250 лв в началото на учебната година за всички деца от 1-4 клас (120 000 деца); безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас (581 300 деца). Споменавам числата в скобите, защото са аргумент срещу популизъм, за който обикновено обвиняват левицата не само у нас.  

И така, пак да попитам: къде по-наляво от всичко това, което БСП предлага като социална политика. Не че в публичното пространство не могат да се хвърлят още "по-леви числа", но те ще бъдат като популярната сред дечицата

игра на сапунени мехурчета.

За социалния баланс е нужен и финансов потенциал. 

Макар и четвърта по резултат на изборите през ноември, БСП днес е първата политическа сила вляво и с приоритетите си тя просто не оставя място за още по-ляв или пък по-перспективен проект. Затова е голяма вероятността програмата на новата лява партия да бъде нищо повече от копие на сегашната програма на социалистите.

Много голяма обаче е и вероятността опаковката на тази програма да бъде по-лъскава, за да хваща все пак окото. Подозирам обаче, че опаковката ще бъде такава не заради съдържанието в нея, а напук на Корнелия Нинова. За да й се натрие носа задето не играе задкулисно и не е многопластова балансьорка, не е играчка между вътрешните лобита и фигури, а е твърдо идейна, еднозначна и праволинейна в политиката. Защото Корнелия Нинова не допуска групови бизнес интереси да я държат на къса верижка. Да, Корнелия Нинова е стъпвала накриво и самата тя си го е признавала, вероятно е допускала и повече грешки. Но в главното тя е безпогрешна - под нейното ръководство БСП остава единствената партия, която води тежка битка за повече социална справедливост, за по-малко бедност и мизерия. И срещу обричащата ни на измиране демографската катастрофа.

Преди избора на Нинова за лидер на БСП, най-сладкодумният анализатор Валентин Вацев рендосваше редовно партията, че се страхувала от властта. Е, Нинова я поиска и взе, в името на това

да се отлепим от дъното 

в класациите на ЕС, където ни бе закотвила неолибералната десница. Затова грешките й не са нищо повече от пропуснатите запетайки в многоредовото и често заплетено изречение на домашната ни политика.  

Заниманието с новия ляв проект ще е обречено, защото ще бъде писано от хора, за които задкулисието и зависимостите са нещо естествено. И за които лявото изключва най-демократичната процедура като прекия избор на партийния лидер, макар така да е при много леви партии по света. От хора, които са против мандатността на партийното ръководство и които смятат, че не са получили признанието, което заслужават. Ще бъде писано от хора, които не могат да надскочат егото си и нарцисизма си. 

Няма да се изненадам, ако за тях лявото допуска и остатък от балкански мачизъм, който изключва "слабият пол" да прави политика, пък и отгоре на всичко да проявява характер.

Именно затова ме гази подозрението, че отцепниците от БСП ще родят повече левашки, отколкото ляв проект. Ще се опитат да подчинят социалния идеал на личното си "аз", веруюто за равенство на евтина популярност, самоцелна себереализация или просто на различни облаги. 

Вече ги чувам да рипват как някой се осмелява да пише всичко това, след като Корнелия Нинова и БСП загубиха три последователни избора. Само привидно този довод е неопровержим. Това, че най-бедният народ в ЕС отхвърля партията, която воюва да го извади от това състояние, че бе предпочел партията, довела го до същото състояние, или една шоуменска партия, е тежка диагноза за ценностната му система. Нима не е  дебилно да покрепяш или търпиш мутренския октопод на ГЕРБ цяло десетилетие? Или да предпочетеш управлението на майтапчии. В мозъците на много хора днес тече ръждива мисъл. И защо ли смятаме, че точно в деня на изборите ръждата ще изчезне от само себе си?

Има и други причини за лошите изборни резултати - пандемията остави у дома значителна част от възрастните хора, които са избирателите на БСП. Плюс психологическа бариера при много избиратели за работа с машини при вота. Като прибавим и октоподът ГЕРБ-ДПС, който още държеше в пипалата си отработената манипулация на вота - виждах го това в предизборните ми командировки. Така загубата на БСП бе нарисувана, независимо от ръководството и изборната кампания, от които най-високо оценена от наблюдателите беше тази за юлските избори, когато ковид ограниченията бяха разхлабени най-силно.

"Ти го чекаш от НАТО,

оно ти иде от брато"

беше написал гениалният Радой Ралин. Така и загубата на БСП на последните избори беше нарисувана и същата тази вътрешна опозиция в партията. Един от нейните предводители бе казал, че никой не ходи на гости в семейството, което се кара. А именно това лице бе сред най-големите кавгаджии в семейството на БСП. 

Здравословното поведение изискваше от вътрешната опозиция да спори или се кара с Корнелия Нинова и ръководството само в залите на "Позитано 20", а не пред медиите. Можеше в знак на несъгласие да опонира, но поне да не пречи на партията. Вместо това опозицията изнесе разногласията по медиите и то по време на предизборните кампании. Кой ли не се надпреварваше да оплюва Нинова и най-близките й съмишленици, което гневеше редовите членове. Ако бяха наистина отоворни леви хора, те трябваше да се държат конструктивно. Но вътрешната опозиция предпочетоха либералния инфантилизъм да се самообозначат и самоизтъкнат. Така се присламчиха към най-яростните противници на партията - ГЕРБ и част от партокрацията в Брюксел. 

И до ден днешен вътрешната опозиция напомня шопа Нане, който казва: "Не сакам да съм добре, ама Вуте да е зле". Гротескното е, че тяхната ерудираност не им попречи да изпаднат до това положение. В крайна сметка какво се получи: вътрешната опозиция бе извадила нож, да го забие в гърба на Нинова, но ножът попадна в гърба на левицата. И тези хора сега са тръгнали да правят нов ляв проект. Да видим кой ще им се върже.

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 503

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 464

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 489

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ