20 Септември 2020неделя08:56 ч.

Любимите играчки на малките, или вълшебният свят на детството

За да изберем не само най-хубавите, но и най-подходящите предмети за забавление на децата, необходимо е да спазваме няколко прости правила

/ брой: 119

автор:Альона Нейкова

visibility 1990

Мнозина помнят любимите си играчки, доста след като пораснат, и разказват за тях на децата и внуците си. Куклите и количките, с които сме се забавлявали като малки, не винаги са били най-скъпите, най-красивите, най-модерните, най-лъскавите... По-скоро в съзнанието най-вече остават поизхабените и употребяваните играчки, чиято ценност не намалява от не съвсем приятния им външен вид, а напротив. Тези свидни, на пръв поглед неодушевени приятели от детството ни не само са били източник на доста положителни емоции. Играчките често са ни помагали в трудни минути - когато сме били болни или сме искали да споделим с някого най-съкровените си преживявания. И може би именно благодарение на любимата кукла или на плюшеното мече все още продължаваме да си спомняме определени моменти от най-хубавия период на живота. Защото играчките са сред основните частици от пъзела, който ни свързва с вълшебния свят на детството...

Към избора на дрехи и предмети за най-малките трябва да се подхожда много внимателно и изключително отговорно, за да може подаръкът наистина да донесе на детето голяма радост и приятни емоции. Такива покупки е най-добре да се правят в специализирани магазини или оторизирани интернет сайтове, за които успеете да намерите най-много положителни отзиви във форумите. Рискът да получите некачествена или дори опасна за децата стока в подобни места за продажба е доста по-малък, отколкото, ако харесате ярка и атрактивна играчка в подлеза на метрото или на пазара. Препоръката на специалистите е да се въздържате от покупки направо на улицата, дори ако сте привлечени от супер изгодната им цена. Обикновено такива дребни икономии се трансформират в много голямо съжаление - играчките може да са опасни или зле сглобени, а и най-често няма как да направите рекламация заради късно забелязания дефект. За целта е необходимо да имате касовата бележка, която уличните търговци и продавачите на пазара обикновено не издават.
Качеството на стоките, предназначени за деца, е сред най-важните критерии при избора на играчки за най-малките. Плюшените модели не бива да оставят в ръцете никакви влакна, шевовете трябва да са здрави, както и самите детайли е необходимо да са много добре закрепени към основата. Модерните напоследък играчки със сипкав пълнеж обикновено са направени с два ката плат - за по-сигурно. Едно от основните изисквания към всички предмети, с които децата обичат да се забавляват, да ги гушкат и дори да ги опитват на вкус, е те да не са вредни за здравето им. Много е сложно това да се разбере от пръв поглед, затова вижте дали към играчката е зашит или закачен етикет, удостоверяващ, че при изработването й са спазени всички изисквания за безопасност.
От изключителна важност при избора на подарък е и възрастта на детето. Онова, което би привлякло вниманието на бебе, не би могло да представлява интерес за първолака. Затова производителите на играчки обикновено посочват върху опаковките или на етикетите за коя възраст е най-подходящ даденият артикул. Ако подобна информация липсва, по-добре е да се откажете от покупката, тъй като по този начин може да се определи не само евентуалният интерес към конкретната играчка, но и нейната безопасност. Предметите, предназначени за малките деца, не трябва да съдържат прекалено дребни детайли или остри ъгли. Теглото и размерът на играчката също трябва да бъдат съобразени с възрастта на малчуганите. Най-малките дори не биха могли да повдигнат прекалено големия заек или мече. Но ако такава играчка случайно падне върху детето, има голяма опасност то да не може самостоятелно да се освободи от тежестта.
Като избираме подарък за малките, не бива да забравяме, че той не само трябва да предизвиква положителни емоции. Хубаво е да допринася и за формирането на добрия вкус и изграждането на адекватна представа за заобикалящия ги свят. Именно затова не се препоръчва да се купува яркозелен слон или ужасното кичозно чудовище от актуалния анимационен филм. Обръщайте внимание и на играчки, които развиват въображението, затвърждават вече усвоените навици и предизвикват появата на нови умения при най-малките. Помнете, че изборът на играчки в голяма степен предопределя и по-нататъшните умствени способности на децата.
За малкия човек симпатичното плюшено слонче или суперроботът е нещо повече от обикновено забавление. Често играчката по най-лесния начин запознава детето с околния свят, учи го на търпение и общуване, помага да се преодолеят трудностите по пътя към света на възрастните. И се превръща в първия истински най-добър приятел...

Богатство, събрано в музеи

Експонати от Националния музей на играчката в Киев


Играчките са се появили доста отдавна, като според исторически данни едни от най-първите са измислени и направени в Древен Египет. Основно те са били създавани от дърво и изобразявали различни животни. Необичайни и ярки са играчките, майсторени в Индия и Китай. Япония пък се слави с модели от много крехки и чупливи материали, каквито са порцеланът и стъклото. Руските народни играчки най-често се правят от подръчни предмети от бита - ненужни шарени парцали, слама, глина, дърво, камъш и т.н.
Хубавото е, че поради изключително голямото им разнообразие и нечия прозорливост, по света това богатство се събира в специални галерии.
В Музея на играчката в Санкт Петербург не само могат да се намерят най-разнообразни експонати. Специалистите в него колекционират традиционни играчки от различни страни, занимават се с изучаването на историята им, а когато се налага и ги реставрират. В четирите зали на музея са събрани изключително любопитни експозиции. Сред тях са и народните играчки, и авторските, създадени от самоуки майстори, и произведените за масова употреба, както и гостуващи изложби.
В московския Музей на уникалните кукли може да се видят оригинални антикварни произведения. Така колекционирането на чудни творби се превръща в професионално занимание. Гордостта на галерията е английската дървена играчка от XVII век, както и старинни къщички за кукли.
В киевския Национален музей на играчката пък може да се видят не само оригинални украински народни произведения на ненадминати майстори, но и много други любопитни експонати. Сред тях е и елхата от кокоше перо. Целият фонд на галерията наброява над 10 хил. творби, но за съжаление площта на сградата не позволява те да бъдат изложени наведнъж. Затова периодично се организират различни тематични изложби.
Редки експонати привличат посетители в Музея на играчките в Прага. Там са събрани любопитни произведения от Египет, могат да се види страхотна колекция оловни войничета с герои от историята или малки къщички за кукли, които възхищават с ювелирната изработка на детайлите.
Когато пътувате до Германия, обърнете внимание на Музея на играчката в Зонеберг, където има над 100 000 експоната, събирани от 1901 г. Градът преди време се е смятал за световен център на промишленото производство на предмети, с които най-много обичат да се забавляват децата. Затова никой не се учудва, че именно в Зонеберг са събрани най-различни редки играчки, които са не само антикварни, но и доста от тях са уникални. В немския музей се съхраняват миниатюрни творби, направени от тесто, кукли от порцелан, прочутите мечета Теди и много други произведения, които допринасят за импровизираното пътуване в детството.

 

Жълт код за бурно вълнение е в сила за област Бургас

автор:Дума

visibility 52

Тир се запали на АМ „Тракия”

автор:Дума

visibility 46

86 са новите случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 49

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 462

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 944

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 477

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 792

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ