20 Октомври 2021сряда13:56 ч.

Любоff?

/ брой: 134

автор:Альона Нейкова

visibility 1118

Като малки всички сме чели приказката за Пепеляшка, в която главната героиня и прекрасният принц се влюбват от пръв поглед, а накрая се събират и заживяват щастливи до края на дните им. Клишетата от този род - за дълготрайни чувства, възникващи при първа среща, първа целувка или първа размяна на думи, ни заобикалят навсякъде. И от незапомнени времена са сред основните завръзки на романтични филми, сантиментални песни и предизвикващи сълзи литературни творби.

Но винаги се намират и скептици, които подлагат на безкрайно съмнение твърдението, че любовта от пръв поглед е възможна. А с напредъка на психологията и затвърждаването ѝ като наука се инициираха и сериозни многобройни изследвания по темата. Някои от тях обясняваха изведнъж пламналите чувства с бушуващите хормони и чисто физическото привличане. Други търсеха причината в стремежа на хората най-после да скъсат със самотата и да се сдобият с партньор. Но най-реалистично изглежда актуалното твърдение на канадски специалисти, че повечето връзки се основават на приятелството.

Факт е, че само с течение на годините може наистина да се разбере дали отношенията с човека до вас са трайни, дълбоки, истински, а не са само секс за една-две нощи. И всъщност дори спомените за евентуалното първоначално захласване при запознанството ви, според експерти, са само проекция на по-нататъшните чувства.

Казват, че любовта има много измерения - към родителите, към децата, към животните дори... Но българският език в този аспект е по-привилегирован от всички останали езици, понеже е богат с думата "обич". Именно в нея е събрана цялата необятност на най-позитивните чувства, на които са способни хората. И ако краят на първичното възхищение от другия може шеговито да се нарече любoff, при обичта това е немислимо. И затова тя е не само възможна - дори само от пръв поглед, но и дълговечна.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ