05 Март 2021петък01:07 ч.

Любов по древноатакистки

/ брой: 266

автор:Александър Симов

visibility 30

Когато политиката заприлича на древногръцка трагедия, това винаги е знак за някакъв странен обществен дефект. Митологията не би трябвало да има място в политиката. Тя е ирационална дейност, предназначена да замести липсата на знания за света в древните хора. Когато се появи в политическите обяснения на света, значи светът сериозно е навлязъл в кофти период.
Древногръцка трагедия се разиграва тези дни в "Атака". Дори описанието на драмата ще ни напомни за драмите на Софокъл. Доведеният син на Волен Сидеров, Димитър Стоянов, поиска оставката на пастрока си. В отговор - Сидеров и неговите приближени изключиха Стоянов от партията. Няколко дни преди кулуминацията на драмата - лелята на Димитър Стоянов, Цвета Георгиева, напусна с гръм и трясък парламентарната група на "Атака". Свързващото звено във всички случаи е официалната съпруга на Волен Сидеров Капка, с която, стана ясно, че той вече не живее. Слуховете в момента го свързват с младата красавица Деница Гаджева, настояща депутатка от "Атака" и също така бивша приятелка на доведения му син.
Подобно оплитане на романтично-политически отношения се случва единствено в латиноамериканските сериали. Оказа се, че когато направиш от семейството си партия, всяка емоционална драма ще се превръща и в политическа трагедия. Това е скритият дефект на "Атака" от самото начало.
В отговор на разпадащия му се личен и политически живот, Волен Сидеров започна да играе на терена, на който е най-силен - производството на теории за конспирацията и тъмни, тайни планове за унищожението на неговата партия. 
Руският писател Виктор Пелевин има една много крилата мисъл: "План за унищожението на Русия, разбира се, има. Проблемът е, че в него участват всички пълнолетни руснаци". Същото може да се каже и за Волен Сидеров. Ако има конспирация за унищожаване на партията му, то той е нейният основен водач. Сидеров се самоунищожи с двегодишната подкрепа за ГЕРБ. Това беше ритуално харакири, извършено със страст, която западната култура не познава.
Когато политическото му съзнание дойде на себе си, Волен Сидеров започна да разиграва клоунада покрай изборите, като се яви на телевизионен екран, заобграден от 10 надуваеми секскукли и сега става ясно, че това е бил неговият отчаян опит да се спаси от собствените си изстрели върху своя авторитет.
В крайна сметка разпадането на "Атака" е неизбежно като окончателната трагедия в древногръцкия театър. Семейната партия се превърна в сапунен сериал - семейството се разпадна, групата отива на кино, а в общественото пространство остават единствено тежките думи, закъснелите обяснения и героичните пози. Политическият смисъл на цялата драма е труднодоловим. Когато подмениш политическия с личния си живот - резултатът винаги ще е такъв. Изобщо любовта е коварна величина в политиката. Тя е изменчива като сърцето на млада тийнейджърка. Волен страда, иронията е пълна, публиката не вярва на ушите си. Но това все още не е окончателният край на древногръцката трагедия. Преди два дни Яне Янев каза, че Бойко Борисов е явление и очите му блестяха особено.
Любовта продължава. Просто придобива нови форми.

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ