30 Ноември 2020понеделник06:45 ч.

Зоната на здрача

Любовникът на Смъртта

Герой от фолклора на Румъния, Унгария, Полша, Украйна, Словакия, Германия, Влад Цепеш-Дракула е обезсмъртен от редица писатели, кинорежисьори, историци

/ брой: 111

автор:Огнян Стамболиев

visibility 1764

Принцът на Влашко, легендарният Влад Цепеш-Дракула е бил "разследван" като вампир на няколко пъти след драматичната си смърт през 1476-а. Последното голямо проучване искаше да предизвика най-пряката потомка на принца, която заплаши режисьора Френсис Форд Копола със съд, задето опетнил името на рода й със страховития си филм "Дракула". Исковата молба на госпожата обаче не беше намерена за достатъчно основателна и съдебно разследване така и не започна. Следователно най-сериозното в научно отношение проучване си остава това на кралския археолог проф. Дино Росети, започнало през 1935 г.
Не че е от съществено значение, но неяснотите около принца на Влашко се завихрят още със самото му раждане. Според някои изследователи събитието се случило през 1430-а, а според други - през 1431 г.
За смъртта му версиите се обединяват около страшната дума "братоубийство", но дори и това не е сигурно.
Ето най-сетне нещо неоспоримо - бил е погребан в православния манастир в град Снагов, недалеч от Букурещ, а откриването на костите му дължим на кралския археолог Дино Росети, който не се съмнявал, че принцът е погребан в това манастирско гробище.
Румънският кралски двор му дал възможност да прояви целия си талант и професионализъм на археолог. Така Росети успял да открие скелета на един от най-интересните и прочути европейски владетели от епохата на Късното средновековие, наречен още Любовник на Смъртта - оригинална метафора от богатия румънски фолклор.
Дино Росети започва разкопките в началото на 1935 г. Само след седмица намира един скелет и веднага съобщава в двореца. Това е истинска сензация.
Целият двор бил силно развълнуван - това било едно от големите археологически открития на века. Кралят пристигнал в Снагов, за да присъства лично на разкопките. Но никой не се осмелил да докосне костите.
Скелетът бил доста добре запазен. Обаче липсвал черепът! Изглежда някой го бил откраднал.
Намерили останки от скъпа княжеска дреха от тежка червена коприна със златни нишки. После - парчета от фино тъмнокафяво кадифе - материите и цветовете били точно по модата от онази епоха.
На мястото на черепа лежал сребърно-златен венец, по чийто листенца били инкрустирани скъпоценни камъни - ахати и тюркоази.
На дневна светлина кралят гледал как археолозите почистват всяка кост, как постепенно заблестяват камъните от княжеския венец. И се уплашил да не би Дракула да възкръсне! Паднал на земята по очи върху пръстта, покривала цели шест столетия тази огнена тайна.
Припаднал!
Лежал така до изгрев слънце. А археологът с голи ръце заровил обратно костите в земята...
Със смъртта на крал Карол II изчезнал и страхът от Дракула. И въпреки това неговата легенда не престава да ни вълнува.
Герой от фолклора на Румъния и Унгария, на Полша и Украйна, Словакия и Германия, той е обезсмъртен от редица писатели (сред тях най-прочут е Брам Стокър с романа си "Дракула"), кинорежисьори, историци. За него съществуват цяла библиотека от книги, както и десетки филми.
Но истината е друга - Влад Цепеш съвсем не е бил вампир. Напротив, бил е сред най-образованите, умни и смели владетели за епохата в Европа. Историците отдавна са доказали, че принцът на Влашко просто е бил с честен и твърд характер, чужд на коварството и компромиса за разлика от своя унгарски съсед Матей Корвина. Според последни данни се родил в трансилванския град Сигишоара през 1430-а (това е точната година) в стар княжески род.
Дракула преместил столицата в Букурещ. Дотогава тя била във влашкия град-крепост Търговище. Букурещ, който бил на важен кръстопът, се оказал по-подходящо място.
Принц Влад воювал с турците. Към тях бил наистина непримирим, но станал жертва на интригите на своите недостойни боляри. Умрял едва 46-годишен.
Според някои непотвърдени сведения убивал политическите си противници (съвсем не и невинни хора, както твърди легендата) чрез побиване на кол. На румънски "цяпа" означава кол, оттам идва и прозвището Цепеш (Побиващ на кол). Може би това е ключът към легендата за кръвожадния вампир Дракула...

 
Замъкът Бран в румънските Карпати, известен като Замъкът на Дракула - днес един от най-посещаваните туристически обекти в страната

 
Кладенецът в двора на замъка


Манастирът на острова, където според легендите е погребан Дракула

 
Кадър от филма "Дракула Неразказан" на режисьора Гари Шор     Романът "Дракула" на Брам Стокър на български


 


 

Идват сняг и виелици

автор:Дума

visibility 126

БСП дава ВиК сектора на прокуратурата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 228

Борисов се жали, че Мата Хари преодоляла защитата му

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 228

Левицата поиска проверка на договорите на „Автомагистрали”

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 228

Водата в Разград поскъпва до близо 4 лв. за кубик

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 228

Външният държавен дълг се увеличава с близо 40%

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 228

S&P потвърди рейтинга ни, но с едно наум за политическата криза

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 228

СЗО отчете нови черни рекорди от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 228

Заев разобличи Мицкоски в лъжа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 228

Гърция обвини Германия за покровителство на Турция

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 228

ЕС осъди убийството на иранския физик

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 228

Андрей Романов: "Демокрацията" разруши съграденото преди

visibility 207

/ брой: 228

Пещерен антиконституционализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 206

/ брой: 228

Радетел на върховенството на закона

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 228

Фарсът с Конституцията се наказва

автор:Ина Михайлова

visibility 469

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ