14 Май 2021петък22:54 ч.

Магарешка орисия

/ брой: 25

автор:Боряна Костова

visibility 1028

Всички знаем приказката за магарето, което тъкмо се научило да яде камъни и взело, че умряло. Та и българската орисия все повече заприличва на магарешката. Ако не знаете - хазяинът на добичето се е казвал Настрадин Ходжа, а тоз, дето сега се прави на хазяин на цялата ни държава, се нарича Симеон Дянков. Само че последният е много по-голям душманин и циция, който с финансовата си политика като нищо ще затрие една цяла нация.
Обаче Дянков идва от Щатите и като един същи американец мисли позитивно. Затова откакто е станал министър, все ни убеждава, че ето, тия дни излизаме от кризата и идва светлото бъдеще. А след седмица-две призовава пак да затягаме коланите, понеже пари в хазната нямало. Но напоследък "злите езици" говорят, че май наистина няма, щото държавният резерв бил опоскан от правителството като зряло грозде. И главната тегоба на Дянков е откъде да намери финикийски знаци. Защото на вратата на кабинета чукат плащанията по външния дълг, които са в размер на около 800 млн. евро. На това не можеш да кажеш "Няма". Та министърът мислил, мислил и му намерил цаката откъде да се сдобие със средства. От джоба на народа, естествено.
Оня ден финансовото светило се похвалило пред "Ройтерс", че вътрешният пазар у нас "цъфти и връзва" и е силен източник на пари. Ама за всеки случай, ако не стигнат, парламентът щял да приеме закон и съвсем правомерно да измъкне 60 на сто от средствата, събрани в Сребърния фонд. Които в момента са около 1,8 млрд. лева. Схващате ли за каква сума иде реч? Щели били да я инвестират в държавни облигации и така всички да спечелим. Изглежда само горките пенсионери, за чието подпомагане всъщност е създаден фондът, ще пият една студена вода. Защото което влезе в ръчичките на Дянков, не се връща обратно. Преди близо година и половина правителството извади 340 млн. лв. от резерва на НЗОК, включи ги към бюджета на здравното министерство и какво? Да не би да ги е върнало на гражданите! Ресорните министри воглаве с премиера се оказва, че страдат от амнезия, колчем се заговори за сумата. А когато я взимаха, финансовият зам.-министър Владислав Горанов убеждаваше народните представители, че с резерва на касата от около 1,5 млрд. лева ще бъдат финансирани държавни разходи, но после парите ще се възстановят. Не стана.
Управленец, за когото хората не са хора, а числа, вероятно има нещо сбъркано. Според индекса на настигането, който измерва нивото на сближаване между страните в ЕС и кандидат-членките, качеството на живот в България е по-лошо, отколкото е в Сърбия и Черна гора. А здравеопазването ни - по-калпаво от това в Албания. Обаче ние сме една от държавите с най-нисък финансов дефицит и в Европа Дянков го тупат по рамото. За разлика от България, полският премиер Туск вчера удари по масата на Брюксел и заяви, че Вършава е за бюджетна дисциплина в ЕС, но ще поеме своите отговорности само при условие, че "участва в процеса на вземането на решения". С други думи, Полша няма намерение "да слушка" за всичко и на всяка цена. Вероятно защото премиерът им е на място, а си нямат и подобие на Симеон Дянков. Който се разпорежда в родината си като наемник от Чуждестранния легион. С едничката цел - лична кариера по върховете на ЕС или зад океана. И ще я постигне. Ако нарочените от него за "магарета" наистина си останат магарета.       
         
 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ