10 Август 2020понеделник22:41 ч.

Магазин за щастие

/ брой: 133

автор:Альона Нейкова

visibility 1220

Кажете ми колко сте богати, за да разбера дали сте щастливи. Именно така днес може да се перифразира известната поговорка, която чрез качествата на нашите приятели определя личните ни достойнства. Но по-голямото предизвикателство е да погледнем между редовете на резултатите от поредното проучване за връзката между доходите и удовлетвореността от живота.

Колкото и да е отричана, зависимостта на личното усещане за благополучие от социално-икономическия статус винаги е съществувала. И се потвърждава от безброй изследвания, които се надпреварват да "разкриват" голямата "тайна", че жителите на богати страни с високо ниво на БВП се чувстват по-щастливи от населението в бедни кътчета на планетата ни. Обаче експертите така и не успяват да обяснят защо над определена сума (различна във всяка държава) парите вече нямат влияние върху емоционалното състояние на хората.

Феноменът на щастието не може да се принизи до пресмятането единствено на доходите. Няма как само с икономически похвати да се направи категорична дефиниция за онова бленувано доволство, към което човечеството се стреми, откакто свят светува. И от незапомнени времена с това явление се занимават философи, писатели, лекари, психолози, религиозни учения... 

Непоклатимо постоянно изглежда желанието на хората да постигнат усещането, което съответства на представата им за най-голяма вътрешна удовлетвореност. Ако са болни, смятат, че ще бъдат щастливи, когато оздравеят. За истинска сполука безработните приемат успешното трудоустрояване. Има ли по-голямо блаженство за семейства без деца от късмета да се сдобият с потомство... Всеки изстрадал или мечтаещ за нещо съкровено ще добави собствени очаквания и представи за щастие. Само че повечето от тях не се предлагат в нито един магазин. Затова и парите - под каквато и да е форма или количество - нямат особено значение.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 152

Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 89

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 122

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 133

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 404

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ