21 Март 2023вторник13:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса. Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса.

Репортаж

Магията на "Сурва" завладя Пернишко

С огньове, чанове и маски местните изгониха злото от земите на Кракра

/ брой: 10

автор:Юлия Кулинска

visibility 19

Юлия КУЛИНСКА 


Магията на "Сурва" завладя Пернишко.  Ритуални огньове лумнаха в нощта на 13 срещу 14 януари из селата на Граово, Мраката, Знеполе и Краището. Чанове и хлопки огласиха въздуха, а маскирани сурвакари със страшни ликове, предвождани от бюлюкбашия, гониха злото от земите на Кракра. Независимо, че за трета поредна година Международният фестивал на маскарадните игри бе отложен заради КОВИД-пандемията, перничани доказаха, че традицията е жива и събира мало и голямо на площадите...

Обичаят "Сурва" е един от най-популярните зимни празници в Пернишко. Той е илюстрация за неразривната връзка между традицията и съвременността. Корените му могат да бъдат потърсени назад в годините, когато юношите  стават ергени и вече могат да свият семейно гнездо. Танците с маски символизират новото и  пролетното пробуждане на природата. Посланията на сурвакарите са насочени към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и плодородие в периодите на т.нар. мръсни дни в годината.

В село Драгичево огънят на празника бе запален от кмета Виктор Викторов. В село Расник  гостуваха сурвакарите от с. Велковци и бабугерите от с. Брежани. Гости на празника бяха и зам.- кметовете на община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев. Край огъня в кв. "Бела вода" играха местните мечкарье. Маските тук са особени, зооморфни, с много лица. Направени са така, че всяко страшно лице отваря устата си и показва големите си зъби. Затова ги наричат "зевала". Най-обичаната маска е с 12 лица, местните са я нарекли "змей". Пъстър бе празникът в село Зидарци, където сурвакарите донесоха много настроение. Тук наричат сурвакарите "сервашкарье". Жители на селото разказваха как в миналото в селото всеки маскиран е посещавал дома на момата, която е искал да вземе за жена. Той е гледал дали къщата й е чиста и как е подредена.

След паленето на ритуалните огньове и лудешките мистериозни танци около тях,  маскираните обикалят къщите и благославят стопаните за здраве и берекет. Домакините ги посрещнаха с пищни трапези от сурвакарски гозби. Традиционно на софрата се слагат свинска пача, вариво, вита баница, погача. Задължително присъстват виното и греяната ракия. Пред всеки дом се разиграва обичаят "сватба", който символизира желание за женитба и пълен дом с деца. Маскираните влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството и добитъка, като ги потупват по гърба със суровачки, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините с лакомства, плодове и гердани от кравайчета и пуканки. Сурвакарите пеят: 

Сурва, Сурва, нова (весела) година, 

златен клас на нива, 

червена ябълка в градина, 

пълна къща с коприна, 

жив и здрав и догодина, 

до година до амина! 

"Сурва" е доказателство, че традициите не са това, което бяха. Преди векове в дружината са били включвани само мъже, които се маскират като ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве. Все по-често обаче и жените, наравно с мъжете, надяват маските и лумкат тежките звонци.

Историята на празника "Сурва" и на кукерските обичаи е интересна и интригуваща, свързва ни с далечни земи като Балхика, Персия, Халдеа и Шумер. И е най-пряката ни връзка с религията на предците ни от Волжка България и почитания от тях бог Тангра. Чрез огнения български обичай се почита огънят, който се пали и на "Сурва".

За жителите на Пернишко "Сурва" е цяла година. Величавите маски, наричани ликове, често достигат до 2 метра. Те са изработени от дърва, кокали, пера, кожа и най-чудновати материали, които човешкото въображение може да измисли. Често маските изобразяват фантастични животни и колкото са по-плашещи, толкова е по-голяма силата им да преборят злото. Преди празника ликовете се държат в тайна, за да изненадат всички и да запазят магическата си сила. Костюмите, изработени от овчи кожи и различни цветни ивици от плат, накичени с хлопатари, често тежат над 50 килограма. Всеки участник се стреми да покаже най-оригиналния костюм.

Обичаят "Сурова/Сурва в Пернишко" е вписан в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Международният фестивал на маскарадните игри пък e най-авторитетната изява на традиционни игри и обичаи с маски в България и на Балканите. Той се организира от 1966 г. и е еманация на живата маскарадна обредност. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Досега в най-големия маскараден фестивал на Балканите са гостували групи от Япония, Индия, Китай, Египет, Северна Ирландия, Гърция, Италия, Португалия, Северна Македония, Румъния, Хърватска, Турция, Грузия, Русия, Беларус, Полша...

Малцина обаче знаят, че почетният гражданин на София, хореографът Йордан Николов, е бащата на маскарадния фестивал в Перник. Той е роден на 30 ноември 1910 г. в Кюстендил, в семейството на училищен инспектор и прочута хороводка. Още като малък обичал да играе хора и да слуша изпълненията на баща си на цигулка. През януари 1939 г. Николов организира сурвакарски празник на столичния площад "Св. Неделя", като маските били направени по проект на Дечко Узунов, а през април същата година пресъздава и народния празник "Лазаруване". От началото на 1963 г. до 15 април 1975 г. хореографът работил като инспектор в отдел "Просвета и култура" при Окръжния народен съвет и Окръжния съвет за изкуство и култура в Перник. Той бил силно впечатлен от местната сурвакарска традиция.

Днес снимка на Йордан Николов е поставена в Музея на нациите в САЩ. Фотографията е от 1941 г. и на нея е заснет Николов в овчарски одежди. Снимката в огромен размер краси вернисажа, посветен на България.

На 14 април 1965 г. Изпълнителният комитет на Окръжния народен съвет взема решение следващата зима в Перник да се проведе голям сурвакарски фестивал с участието на всички сурвакарски групи от окръга. Поканени са и по една представителна група от Тракия, Добруджа, Мизия и Шоплука. На 16 януари 1966 г. на пернишкия стадион "Миньор" дефилират около 800 сурвакари. Първият фестивал е еднодневен. Той е наречен зимен карнавал, аплодиран е от над 60 000 зрители. Първенци са групите на пернишкото село Ярджиловци, град Разлог и пловдивското село Сушица. Мащабната проява е посрещната с голям интерес и от много гости и представители на културни институти. През 1962 г. Николов е обявен за почетен гражданин на София, а през 2004 г. посмъртно - и за почетен гражданин на Перник.

Стара легенда разказва, че ако сурвакар поиграе в дома ти, в теб непременно ще се всели доброто. Традицията повелява, че колкото по-силно звънят звонците, толкова по-далече ще избягат злите сили... А който играе на "Сурва", на следващия ден просто е друг човек, защото е прогонил злото от себе си.

Затова хиляди ликуват по "Сурва" в Перник. И аз бях там, и аз поиграх край огъня...

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 54

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 54

Обещават газовата връзка със Сърбия да бъде пусната в срок

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 54

Колите втора ръка са поскъпнали с 40 %

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 54

Стига сме отстъпвали!

автор:Боян Бойчев

visibility 556

/ брой: 54

Шизофренията в Хага

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 54

Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 54

Георги Свиленски: Служебният кабинет се намесва предизборно

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 54

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ