19 Октомври 2021вторник09:27 ч.

Екатерина Захариева с колегата си от Северна Македония Никола Димитров

Позиция

Македонизъм

Кой и защо подклажда отново жаравата на Македонския въпрос?

/ брой: 101

автор:Велиана Христова

visibility 1484

Две македонстващи организацийки, родени в  Благоевград преди 7-8 години, осъдиха България в Страсбург, че отказала да ги регистрира. Едното е представлявано от НПО "Български хелзинкски комитет" (БХК), второто - от адвокат... от Скопие, както личи от съобщението на БХК. Скопското издание "Курир" пък съобщи новината с фанфарното заглавие "Голяма победа срещу България". Срещу?! 

Двете организации работят за етническо македонизиране на Пиринско в стил 40-те и 50-те години на миналия век и естествено държавата ни не ги е регистрирала. Европейският съд сега ни тика директно към признаване на измислено македонско малцинство, без да го е еня, че се иска сдружаване за несъществуващо етническо малцинство, а самата Рамкова конвенция за защита на националните малцинства от 1997 г. предполага, че "не всички етнически, културни, езикови или религиозни различия непременно водят до създаването на национални малцинства" и че "това е въпрос на национално устройство" (напомнено в Решение на Конституционния съд от 18.02.2018 г.). Сега официална европейска институция върши работата на куп западни фондации, които от години с щедри грантове купуват тук фенове за етническо разделение на България чрез измислянето не само на македонски, но и на помашки и какви ли не още етноси и малцинства на територията ни. Нищо ново под слънцето за разкъсване на България не са измислили западните Велики сили от 1878 г. насам.

В целите на сдружението, за което ратува БХК, влизат популяризация на македонското културно-историческо наследство и 

"предаването на бъдещи поколения на историческата истина

за македонския въпрос и работата за разрешаването му", редом с изграждане на паметници, свързани с македонското минало и наследство и защитата на фолклорното наследство. Очевидно, става дума за онази "историческа истина", която няма нищо общо с историческата истина.

Дали имат предвид и знаменития сборник "Български народни песни" на братя Миладинови, издаден в Загреб през 1861 г., от който в Скопие преди 40-ина години премахнаха думичката "български"? Или ще поискат и изучаване на "майчин език" в Пиринско, както преди 75 години?

Т.нар. Клуб за етническа толерантност пък предвижда митинги и демонстрации за защита правата на македонското малцинство в България и представянето на проблемите му пред български и международни институции. И при това откровено антибългарско безобразие едно НПО - БХК, заплашва, че "усиленото наблюдение на Комитета на министрите на Съвета на Европа няма да се прекрати, докато организациите не бъдат регистрирани". 

Това как се нарича?

 

Вижте само названията на ищците, осъдили България - "Дружество на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор" и "Македонски клуб за етническа толерантност в България". Не знам какви "репресирани от комунистическия терор македонци" има днес у нас, но е сигурно, че ако има някой репресиран и дори изтребван - и в XIX, и в XX век, това са само и единствено българите от тези територии. Огромната рана за нацията ни отвори Берлинският конгрес, който през 1878 г. под диктовката на западните Велики сили разкъса България и остави под турска власт Македония, за чието освобождение и връщане към Майка България загинаха хиляди велики българи. Дори в Уикипедия е цитирана Енциклопедия Британика от 1911 г.: "Берлинският договор със своето изкуствено разделение на българската раса създаде трудния и заплетен македонски въпрос". 

Насилствената македонизация на Пиринско под диктата на Тито след 1945 г., прекратена окончателно от БКП през март 1963 г., нанесе друга рана. И сега в XXI век, вместо да лекуваме раните, някой отново раздухва скандали от нищото и иска да възроди Македонския въпрос.  

Крак повлече обаче правителството на Борисов, което предаде България, за да уплътни някак поредните си измислени хвалби - че оглавява борбата за европейски Западни Балкани. 

Стана съучастник

в приемането на антибългарското название Северна Македония и подписа един уж приятелски договор, който с безплодна комисия де факто остави на произвола на съдбата историята, езика и книжовността на страната ни, т.е. националната й идентичност. За разлика от Гърция, която категорично защити историческото си минало от посегателствата на съседите и чак тогава даде съгласие за приемане на Северна Македония в ЕС.

Сега сърбаме последиците и ще ги сърбаме тепърва. Скопие няма никакво намерение да се отказва от завоевания на фона на приклекналия в особена поза Борисов. Излиза, че няма значение дори Договорът за добросъседство, подписан преди две години, в който са заложени имплицитни гаранции, че Северна Македония няма претенции за признаване на македонско национално малцинство у нас. Българското доброжелателство среща от другата страна агресия и нови необосновани претенции. Диалог няма, позициите на България не са представени добре пред света. Навръх 24 май в Скопие св. Кирил и Методий бяха обявени за македонци, а езика им - за старомакедонски! Стигнаха до наглостта, че 

Борис I бил изгонил учениците на Светите братя

от Преслав, та затова те основали Охридската школа! Която дала четмо на вси славяни! Като си спомним и заявеното от Путин, че славянската азбука е дошла в Русия "от македонската земя", може да се заформи хубава геополитическа игра. А президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направо отсече: не ни трябва ЕС, ако цената са езикът ни и македонската нация! За "македонеца" Гоце Делчев да не говорим. Той бил основен митичен герой на Северна Македония, историческите и езиковите факти нямат значение, каза Пендаровски. Той защитава интересите си, а и други защитават неговите. А ние? Нима това, че у съседите предстоят парламентарни избори, оправдава подобни изцепки? Поне още три-четири месеца ще ги слушаме заради отлагането на изборите там. Реакция от властта у нас - никаква. Напротив - външната за страната ни министърка Захариева току повтаря как ревностно подкрепяме съседите. За Страсбург и заплахите на БХК - също никаква реакция. Впрочем, има ли спонсори БХК? 

А на Борисов какво му трябва? Набута съседите в НАТО, за да облажи САЩ, а дори папи не го погалиха по главичката. И срещу това той размени най-големите достойнства и приноси на България в световната цивилизация, нейните герои, паднали за свободата. Присъдружната Му ВМРО плямпоти как "няма да позволи!", иначе си трайка на яслата и съучаства. Не й е за първи път.

Отново ли ще позволим трагедии, подклаждани от чужди интереси? Или ще свалим шайката и, ако не сме окъснели, ще спасим страната и народа си. Българите приемат Северна Македония такава, каквато е днес, не желаят с нищо да я накърнят, петимни са за нормални взаимоизгодни отношения с кръвните ни братя, искат само едно - тя да не посяга на достойнството, историята и правата на България. По този въпрос народът ни е като никога единен. Няма ли най-сетне поне пред заплахата "срещу България" и политиците ни да се обединят в защита на националните ни интереси и достойнство? Добрият съсед не е този, който идва да окраде къщата ти.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 267

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 234

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 196

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ