26 Март 2023неделя09:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

На 30 октомври българската държава абдикира в Благоевград

МАКЕДОНИЗМЪТ СТЪПИ В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ

/ брой: 212

автор:Велизар Енчев

visibility 94

Велизар ЕНЧЕВ 


Българското МВнР порица само македонската опозиция, а кметът на Благоевград си затвори очите за позицията на Общинския съвет и позволи  откриване на македонистки клуб с името на българския поет Никола Вапцаров

Защо служебният вътрешен министър Демерджиев  услужливо охраняваше едно незаконно сборище, вместо начаса да го прекрати


На 30 октомври в Благоевград наблюдавахме скандална театрална постановка на забранената сепаратистка секта ОМО "Илинден-Пирин", с която македонизмът се легитимира в България.

Легитимацията идва от факта, че в града пристигна Миле Бошняковски - генерален секретар на кабинета на македонския президент, специално командирован от Стево Пендаровски за откриването на т.нар. Македонски културен клуб "Никола Вапцаров".

Едно от десетките издания на поезията на Вапцаров, преведена на "македонски език", а авторът й представен като "македонски поет"

Само седмица преди благоевградската провокация представител на ОМО "Илинден-Пирин" даде интервю за македонската телевизия "Алфа", в което призна две противоправни действия: че именно ОМО стои зад въпросния клуб и че е поканил на официалното му откриване представители на македонското правителство.

Масло в огъня наля и Пендаровски с признанието, че това е "първото организирано от македонци в България събитие, откакто Северна Македония е независима държава"... 

На 25 октомври т.г. Общинският съвет в Благоевград единодушно се противопостави на тази инициатива и след кратка дискусия съветниците приеха декларация, в която определят като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб в Благоевград.

"За нас като българи и жители на Пиринска Македония е изключително голяма обида и провокация на велик български поет като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние, общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", категорични са съветниците.   

Още на следващия ден скопският вестник "Свободен печат" и македонските телевизии тиражираха контрадекларация на Стойко Стойков, обявяващ се за председател на ОМО "Илинден-Пирин":

"Това е срам, показващ на какво са подложени македонците в България. Тези хора в Общинския съвет в Благоевград, ако те не са македонци, те имат роднини и приятели, които са македонци. И те много добре знаят, че има много македонци и в България, и в Благоевград..."

Ако някой все още има съмнение чие дело е откритият на 30 октомври Македонски културен клуб "Никола Вапцаров", нека чуе какво заяви пред медиите през април т.г. македонският премиер Димитър Ковачевски:

"До края на тази година възнамеряваме да открием културен център в Благоевград, името на центъра ще го изберем след консултации с Македонския исторически институт..."

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски има всички основания да триумфира. Необезпокояван от българските власти, той откри в Благоевград частен клуб на сепаратистка организация и ултимативно поиска от България да признае "македонското малцинство" в Пиринския край.

Въпреки ясната позиция на Общинския съвет в Благоевград, кметът на града Илко Стоянов витиевато загърби неговата декларация, като обяви, че "нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с Македонския културен клуб...

Така кметът си затвори очите за незаконна проява на забранена сепаратистка организация, макар че имаше правно основание да не я допусне.  Защото създаването на въпросния клуб е 

инициатива на ОМО "Илинден-Пирин" 

поради което официалното му откриване попада под ударите на закона.

И най-важното - член 11 (ал. 4) от Конституцията императивно отказва правото на съществуване на политически партии на етническа, расова или религиозна основа. Следователно всяка проява на такива организации трябва незабавно да се санкционира от правоприлагащите органи.

След като забранената ОМО "Илинден-Пирин" призна, че събитието на 30 октомври е тяхно дело, след като македонският президент изпрати свой представител в Благоевград, след като премиерът Ковачевски още преди половин година обяви, че създаването на клуба е дело на македонската държава... каква трябваше да е реакцията на българската държава към незаконна проява на българска територия?

Министерството на външните работи реагира с плахото заявление, че порицава пристигането в Благоевград на македонски представители с антиевропейска убеденост, визирайки лидера на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски и македонистки организации в Канада, финансирани от Агенцията за външно разузнаване в Скопие.

Но МВнР не обели и дума

както за провокационната визита на пратеника на президента Пендаровски, така и за априлското предупреждение на премиера Ковачевски, че ще създаде антибългарски център в Благоевград.

Вече седем десетилетия в съседна на България държава успешно се реализира македонистката доктрина за отродяване на българите във Вардарска Македония. Доктрина, родена от великосръбските политици Илия Гарашанин и Никола Пашич в края на XIX и началото на XX век.

Защо допуснахме през XXI век македонизмът победоносно да стъпи и в Пиринския край?  

Всъщност коя конституция и кои закони ръководиха на 30 октомври действията на българската прокуратура и българското МВР? 

Или по-точно - защо в този ден бездействаха и полицаите, и прокурорите? 

И защо служебният вътрешен министър услужливо охраняваше едно незаконно сборище, вместо начаса да го прекрати?

Въпросите са реторични, защото на 30 октомври българската държава абдикира в Благоевград.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ