28 Юни 2022вторник17:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Малките болници - поне с 1000 операции годишно

В тези лечебни заведения големи операции се допускат само по спешност

/ брой: 164

автор:Аида Паникян

visibility 1382

Хирургиите в болниците за активно лечение (т.нар. I ниво на компетентност) трябва да правят годишно поне 1000 операции с малък и среден обем на сложност (без онкологични). В такова отделение трябва да работят поне 4 лекари, 3 от които със специалност по хирургия. Освен това болницата трябва да разполага с клинична лаборатория. Самата хирургия трябва да има поне 2 операционни маси и операционни лампи, 1 стерилизатор и рентгенов апарат. В тези болници големи операции се допускат само по спешност. Това предвиждат публикуваните в "Държавен вестник" стандарти по хирургия, разписани в Наредба 20 на МЗ от 23 юни 2010 г.
В хирургиите на болниците от II ниво на компетентност се разрешава извършването на по-сложни операции и по съдова, детска и пластично-възстановителна и естетична хирургия, както и онкологични операции. В тях трябва да работят най-малко 7 лекари, от които четирима със специалност по хирургия, 2 трябва да имат сертификат по ехография и двама - по ендоскопия. За да съществуват тези хирургии, в тях трябва годишно да се правят поне 1200 операции. Те трябва да разполагат и с високотехнологична апаратура. За да съществува клиника по съдова хирургия, в нея трябва да се извършват поне по 200 операции годишно, а в детската - поне 100.
В болници от III ниво на компетентност трябва да се извършват поне 1000 операции годишно, като поне половината от тях да са с голяма или много голяма сложност. В съдовата хирургия в такава болница трябва да се правят поне 500 операции годишно, а в детската - най-малко 350. Поне 800 операции годишно се изискват за отделение или клиника по пластично-възстановителна хирургия в болници от III ниво.

Всички видове хляб с нулев ДДС

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 123

Млякото и растителните масла поведоха храните надолу

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 123

Някои банки увеличиха таксите двойно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ