02 Юни 2020вторник17:40 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Образование

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

60 000 ще прекрачат училищния праг за първи път, липсват хиляди преподаватели

/ брой: 177

автор:Деси Велева

visibility 1361

С криза за учители и намаляващи първокласници ще бъде посрещната и тази учебна година. 60 000 ще влязат за първи път в класната стая, а тенденция към спад има дори в София, където най-малките ученици ще са с 300 по-малко от миналата година. Малко преди старта на учебната година се оказа, че училищата все още търсят 1000 учители, като половината от тях са в столицата. За липсата на педагози, която ще се задълбочи през следващите 10 години, предупреди дори министърът на образованието Красимир Вълчев. Така въпреки милионите, наливани в системата чрез програми, проекти или директно финансиране, тя едва се държи. Усилията за 

събиране и връщане в клас

на отпаднали или никога не влизали в час ученици, също не достигат до съществени успехи, въпреки че и за тях отделеният бюджет никак не е малък. Именно търсенето на ученици от врата на врата и ангажирането на учители за тази несвойствена дейност е на път да предизвика остра публична реакция сред гилдията. От години обществото не е ставало свидетел на бурно учителско недоволство, но днес столичен учител призовава колегите си да занесат по бутилка вода пред МОН, за да покажат, че всеки опит за вземане на важни решения на тъмно или чрез саботиране на реални обсъждания, ще доведе до пиене на студена вода на МОН и всички институции.

Дали учителите ще се вдигнат, за да предизвикат положителни промени в системата, предстои да се види. За МОН преобразованията обаче никак не са чужди. Те може и да не преобръщат целия учебен процес нагоре с краката, но успяват да държат в напрежение цялото учителско, родителско и ученическо съсловие всяка година. Какви ще са 

новостите през предстоящата 2019-2020 г.

Най-големи промени ще има за десетокласниците. Те ще учат по нови програми и ще завършат първи гимназиален етап, след който могат да приключат образованието си. Заради това за първи път те ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Десетокласниците ще трябва да покажат знанията си по изучаваните автори от VIII до Х клас. Този випуск бе подложен на експеримента да му се сливат две учебни години в една, да се пропуска учебен материал и т.н. 

С нови програми и съответно - учебници, в клас ще влязат и четвъртокласниците. По традиция те ще трябва да се явят също на национално външно оценяване. За тях обаче отпада изпитването по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Децата ще бъдат препитвани само по български език и по математика. Освен това те за първи път ще завършат учебната година не в края на май, а на 15 юни. За първи път учениците от този клас ще започнат да получават оценки по шестобалната система. Досега за тях важаха качествените оценки.

Нововъведенията продължават и при "малките матури" след VII клас. За изпита по български език и литература ще бъдат включени и произведения, изучавани по литература в VI клас.

Подобни неспирни промени на парче обаче не водят в правилната посока на стабилизиране на системата, а създават повече хаос. Учителите са принудени да се съобразяват с поредните нови изисквания, родителите недоволстват все повече, а жертва стават децата. 

Село без училище откри учебната година 

Село, чието училище е закрито преди 9 години, откри тържествено учебната година вчера. В момента пустеещото доскоро школо в село Црънча, се възражда от местна гражданска организация. Каузата й е базата на бившето училище да се използва за образователни, културни и спортни дейности. Вчера бе открита учебната година на новоучредения местен клуб "Спартак". Същото село през ноември миналата година бе готово на протести заради намеренията на общинското ръководство в Пазарджик да обяви за продан базата на затвореното от 2012 г. училище "Васил Левски". След острата обществена реакция кметът Тодор Попов оттегли предложението си и заяви, че ще предостави имота на местните хора. Година по-късно там изцяло с доброволен труд и дарения е създаден салон, в който все повече младежи тренират различни спортове. 

Анкета

Какво очакват първокласниците от училището?

Ева,
Дупница

Мисля, че учителите ще са добри, но очаквам и да са строги, за да се справят с непослушните ученици. Ще си намеря нови приятели. Не съм виждала още класната си стая, но предполагам, че ще е голяма, с жълти стени и в нея ще има много малки чинове. Ще учим буквите, макар че аз вече мога да чета, също и цифрите. Но смятам и, че ще се забавляваме, и ще си прекараме добре. 

Мартин,
Велико Търново

Като тръгвам на училище, очаквам да ме учат, да мога да чета гладко, да знам повече математика - много съм добър в това... Мисля си дали ще мога да си играя с новите приятели в занималнята и дали ще можем да построяваме и сглобяваме нови неща, които нямам вкъщи. Трудно ще е да ставам рано... Трябва да знам повече за компютрите и за всичко, което е около мен. 

Александър,
София

Очаквам да е хубаво. Мисля, че ще ми е интересно. Ще науча математика и азбуката. Ще се науча да пиша по-правилно. Искам да имам само шестици. Е, ако имам двойки... ще видим. Ще се запозная с нови деца и ще уча. 
Калоян,
София

Искам да е хубава класната стая, а учителката ми да е добра, да ми помага, за да имам добри оценки. Ще се науча по-хубаво да смятам и да чета - като мама и тате, да поглеждам само и да прочитам думите бързо и лесно. Ще имам нови приятелчета. Искам учителката да ни извежда и извън училището, за да научим още нови неща. Също така очаквам храната да е вкусна като в детската градина. 


Георги,
София

Всичко в училище ще е добре и учителките ще се грижат отлично за нас. Сигурен съм, че ще ме посрещнат приятелски. Очаквам да учим много - да пишем, да смятаме, да учим чужди езици, да рисуваме. Освен това да научим и как да се държим с хората - какво можем да правим и да не правим. Но искам и да играем, да срещаме нови приятели. 

САЩ са на крачка от гражданска война

автор:Дума

visibility 62

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 702

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 342

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ