20 Юни 2021неделя22:55 ч.

Производството на сирене с палмово масло е намаляло

АгроДУМА

Мандрите свиха производството на сирене с палмово масло

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 1813

Производството на сирене с палмово масло намалява чувствително, показват данните на агростатистиката. Само за една година количеството на произведените от млекопреработвателните предприятия имитиращи сирене продукти е намаляло с 2342 тона.

Ако през първите 11 месеца на 2017 г. производството на сирене с растителни мазнини е било 13 023 тона, за същия период на миналата година то се е свило с 2342 тона до 10 681 т. В същото време количеството на произведеното истинско краве сирене е нараснало с 6054 тона - от 56 942 т за първите 11 месеца на 2017 г. до 62 996 т за периода явуари-ноември 2018 г. С 56, 33 млн. литра до 622, 082 млн. л е нараснало и общото количество на преработено мляко в мандрите.

Причината за намалялото производство на сирене с палмово масло, според експерти, е промяната в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти в средата на миналата година. След дългогодишен натиск от потребителските организации правителството реши от 19 юли 2018 г. производителите на мляко и млечни продукти и тези, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти да не могат да извършват дейностите в един общ обект, в който се работи с имитиращи продукти.

На 14 януари т.г. изтече срокът произведените имитиращи храни, чието етикетиране не отговаря на изискванията, да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества. Според новите правила сиренето с растителни мазнини трябва да е опаковано в потребителски опаковки още в предприятието и с тях да се предлага в търговската мрежа. То може да се продава само на отделни щандове или обособени места с надпис „Имитиращи продукти", на които не се предлагат млечни продукти. На етикетите до името на продукта задължително трябва да се посочва с четлив шрифт „Имитиращ продукт" и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млякото.

През септември кметът на Луковит Иван Грънчаров поде инициатива за пълна забрана за влагане на растителни мазнини в млякото и млечните продукти у нас. „От това ще спечелят не само фермерите и млекопреработвателите в България, а и потребителите – всички ние“, посочи Грънчаров, който е и млекопреработвател.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 6120

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ