02 Юни 2020вторник19:03 ч.

Ако боклукът на София мирише, поръчките, обявени за неговото събиране, направо вонят, твърди Мая Манолова

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

Кандидат-кметът предлага референдум за инсталацията за горене на боклук

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1205

Пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София ще направи Мая Манолова, когато бъде избрана за кмет на столицата. Ще организирам и референдум, на който хората да кажат нужна ли е инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането, допълни тя. 

Според кандидат-кметът в момента парите за преработка на боклука в столицата се харчат непрозрачно и неефективно. Тя даде за пример обществената поръчка за 500 млн. лв., обявена в навечерието на изборите, при положение че договорите със сегашните фирми, които чистят, изтичат след година. Нищо не налага подобно бързане. Софийският боклук мирише, но от тези поръчки вони, коментира Манолова.

От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София. Ако бъда кмет, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането. Темата е изключително важна за столичани и решението трябва да го вземат те. Защото решението, което в момента предлага екипът на Фандъкова, е това, при което се заравят едни пари. А София, въпреки че годишно се харчат над 200 млн. лв. за чистота, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Това заяви кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова на входа на депото за неопасни отпадъци в Долни Богров, където по думите й дневно се заравят по 300 тона от т.нар. РДФ. Според нея управлението на отпадъците в София е един красноречив пример колко непрозрачно и неефективно се харчат парите на гражданите на София. 

В сметището в Долни Богров се заравя преработен боклук, който е висококачествено гориво. В нормалния свят от него се произвежда енергия, а в София се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъковa. И както за повечето от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на преработеното. Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво - 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България", каза Манолова. Тя изчисли, че общо сметката е в размер на 36 млн. лв. и че всеки ден на столичани това струва по 100 хил. лв. за преработката на този боклук. 

"През следващата година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лв. годишно - ще стане малко над 50 млн. лв. Толкова ще плащат столичани за преработка на същия този боклук. Това става ясно от обществената поръчка, която кметът Фандъкова е обявила на 19 август т.г., която ще бъде отворена на 20 септември 2019 г.","Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния момент и свързани със сметосъбирането и боклука на София", категорична бе Манолова. 

Поръчката за сметосъбирането на стойност 500 млн. лв. бе обявена от кмета Фандъкова в навечерието на изборите при положение, че договорите на сегашните фирми изтичат след 1 година. "Така и не чух смислен отговор защо е това бързане, но можем да си направим предположенията, предвид факта, че през следващите 5 години ще почистват същите фирми като сега. Същите фирми от приятелския кръг, както се вижда от отворените вече оферти - има позиции, за които има само по един участник", подчерта кандидат-кметът. 

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия.

В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и ограничаване на тяхното депониране до 10%. Затова най-малко 25% от битовите отпадъци следва да бъдат изгаряни, подчерта Димов.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ