10 Май 2024петък08:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кризисни фейлетони

Маргарин

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 3960

Борислав Бойчев

Маргаринът е велико европейско кулинарно откритие. Влиза човекът в магазина, минава покрай суджуци, шунки, луканки, разните му там филета, но се мръщи, не го задоволява вече нашенското, окото му в европейското, направо при маргарина отива.
Научи се народът на маргарин и трудно ще го върнеш към старото. Пък и името звучно, европейско! Само като го произнесеш, и устата ти се наливат.
Маргарин!
По-рано много ходех на ресторанти. И сега по навик се отбивам, ала обслужването от ден на ден става все по-лошо. Поседя, поседя и като наблюдавам какво става наоколо и особено пък като прелистя менюто и се запозная по-подробно със съдържанието му, разбирам, че ще ме обслужат много лошо, и си тръгвам. Отивам си право вкъщи, че като извадя маргарина от хладилника, че като му седна. Режа хляб, мажа, ръся със сол и червен пипер, пак режа, пак мажа и ръся и ям.
Един ден си рекох: защо ли не отида в Японския хотел, там ресторантът друг, обслужването също, а кухнята - японска.
На вратата на хотела ме посрещнаха като президент: златни галуни, поклони, полилеите блестят, подът свети, покривките бели и колосани, сервитьорите облечени като адмирали, с едната ръка носят над главите си сребърни подноси, а другата им ръка стои на кръста и не вървят, ами се плъзгат по паркета като в балета "Лебедово езеро". Погледах, погледах и като ме обхвана една мъка по маргарина! И право вкъщи. Филията режа на тънко, а маргарина го мажа на дебело, ръся сол и пипер, пак режа, пак мажа... Хайде, накрая и една чаша минерална вода от централната софийска баня, хайде още една. И тая минерална вода и нея не сме я ценили достатъчно. Благодат, не мога да й се напия.
Господ здраве да дава на европейците, дето са измислили маргарина!...

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 701

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 721

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 647

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 573

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 659

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ