01 Декември 2025понеделник08:41 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

Продукцията ще може да се продава само на българския пазар

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 1257

Диамант с кръст занапред ще показва проверено, качествено прясно месо, което обаче е добито от ферми, разположени в район, където е открита опасна болест по животните. Печатът ще гарантира на потребителите, че самите ферми и продуктите им не са засегнати от заболяването. Такова месо ще е предназначено само за консумация на българския пазар. Това предвижда нова Наредба за здравните изисквания към животните, публикувана от министерството на земеделието за обществено обсъждане.

"И до момента имаше подобен диамант, който се слагаше на подобно здраво месо, което идва от район с регистрирано заболяване. Новото е, че в диаманта вече ще се слага и кръст, защото това се изисква от нова евродиректива", поясниха от ведомството. Оттам твърдят, че това месо е абсолютно безопасно за консумация, но европравилата не позволявали то да напуска страната. Подобни диаманти в момента се поставят за български млечни стоки, които са произведени от мляко, което не покрива евростандартите. В България около 40% от суровото краве мляко не покрива изискванията на ЕС за соматични клетки и микроорганизми. Евронормата е до 100 000 микроорганизми на милилитър, а на соматичните клетки - до 400 000 на мл. Въпросната част от българското сурово мляко многократно го завишава. То може да се консумира само у нас.

Запазва се и занапред изискването за качествено прясно месо, което не е от рисков регион, да се поставя елипсовиден печат с широчина 6,5 cm и височина 4,5 cm. В горната му част се вписват името или ISO код на страната с главни букви. В центъра му е ветеринарният регистрационен номер на предприятието. В долната част - една от следните двойки инициали: CE, EC, EF, EG, EK, EY, ES, EU, ER, EB или WE. Трябва да има и информация, съгласно която ветеринарният лекар, извършил проверката на месото, може да бъде идентифициран. Потребителите най-често виждат тези печати, когато купуват агнешки бутове или цели агнета за Великден и Гергьовден.

Обсъждат три варианта на тунел под Петрохан

автор:Дума

visibility 14371

/ брой: 224

Подменят 40 км водопроводи в София

автор:Дума

visibility 18849

/ брой: 224

Европрокуратурата разследва Загреб и Рим

автор:Дума

visibility 14496

/ брой: 224

Пенкова иска от ЕК още права за регионите

автор:Дума

visibility 14254

/ брой: 224

Полша и Балтика се страхуват от Русия

автор:Дума

visibility 14536

/ брой: 224

Тръмп посъветва Япония да не провокира Китай

автор:Дума

visibility 13999

/ брой: 224

Тъжен извод

автор:Александър Симов

visibility 6975

/ брой: 224

За мъжете в униформа

visibility 15876

/ брой: 224

Когато имаше масов спорт - приоритет на държавата

visibility 13765

/ брой: 224

Спрете да лъжете! Путин не ни е враг

visibility 9515

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ