26 Септември 2020събота01:48 ч.

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

Продукцията ще може да се продава само на българския пазар

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 551

Диамант с кръст занапред ще показва проверено, качествено прясно месо, което обаче е добито от ферми, разположени в район, където е открита опасна болест по животните. Печатът ще гарантира на потребителите, че самите ферми и продуктите им не са засегнати от заболяването. Такова месо ще е предназначено само за консумация на българския пазар. Това предвижда нова Наредба за здравните изисквания към животните, публикувана от министерството на земеделието за обществено обсъждане.

"И до момента имаше подобен диамант, който се слагаше на подобно здраво месо, което идва от район с регистрирано заболяване. Новото е, че в диаманта вече ще се слага и кръст, защото това се изисква от нова евродиректива", поясниха от ведомството. Оттам твърдят, че това месо е абсолютно безопасно за консумация, но европравилата не позволявали то да напуска страната. Подобни диаманти в момента се поставят за български млечни стоки, които са произведени от мляко, което не покрива евростандартите. В България около 40% от суровото краве мляко не покрива изискванията на ЕС за соматични клетки и микроорганизми. Евронормата е до 100 000 микроорганизми на милилитър, а на соматичните клетки - до 400 000 на мл. Въпросната част от българското сурово мляко многократно го завишава. То може да се консумира само у нас.

Запазва се и занапред изискването за качествено прясно месо, което не е от рисков регион, да се поставя елипсовиден печат с широчина 6,5 cm и височина 4,5 cm. В горната му част се вписват името или ISO код на страната с главни букви. В центъра му е ветеринарният регистрационен номер на предприятието. В долната част - една от следните двойки инициали: CE, EC, EF, EG, EK, EY, ES, EU, ER, EB или WE. Трябва да има и информация, съгласно която ветеринарният лекар, извършил проверката на месото, може да бъде идентифициран. Потребителите най-често виждат тези печати, когато купуват агнешки бутове или цели агнета за Великден и Гергьовден.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ