03 Април 2020петък01:44 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимка PlovdivNow.bg

Маршове, вдъхновени от бойната слава

Научна конференция на тема "140 години военни оркестри в България"

/ брой: 243

автор:Йонко Бонов

visibility 511

Военната академия "Георги Стойков Раковски" беше домакин и организатор на научна конференция на тема "140 години военни оркестри в България". Научен ръководител на събитието беше доктор по изкуствознание Атанас Иванов, музикант, педагог и дългогодишен диригент на военни оркестри. Той изнесе първия доклад, посветен на чешките капелмайстори, работили в нашата страна. Д-р Георги Найденов представи първото поколение наши капелмайстори. Полк. о.з. Цветан Цеков посвети доклада си на второто българско поколение от военни диригенти. Ген. Георги Петров разгледа представянето и приноса на армейските ни духови оркестри по време на войните. Бившият военен диригент Иван Денов проследи творческия принос на духовите оркестри през социалистическия период. За съвременното състояние на духовите формации говори подп. Ради Радев - диригент на Гвардейския оркестър.

Първият военен оркестър у нас е създаден във Велико Търново преди 140 години по нареждане на началника на канцеларията на Временното руско управление княз Александър Дондуков-Корсаков, припомни д-р Атанас Иванов. По този повод на 31 март 1879 г. на българска служба са наети двадесет чешки музиканти и капелмайстор Йозеф Хохола. На 17 април този оркестър свири в чест на избирането на Александър Батенберг за български княз от Първото Велико народно събрание.

След научната конференция оркестърът на 61-ва карловска бригада (на снимката) изпълни маршове и известни творби от композиторите Георги Атанасов, Камен Луков, Георги Шагунов, Георги Безлов, Дико Илиев, Иван Златарев, Николай Братанов. Д-р Атанас Иванов разказа интересни факти от живота и от творчеството на тези заслужили музикални дейци. 

Във Военната академия е подредена малка изложба от архивни фотографии, посветена на юбилейната годишнина.

Някога, през Втората световна война, армията ни разполага със 75 оркестъра. През епохата на социализма те са между 45 и 50. Днес в страната ни съществуват едва осем военни оркестъра, които изпитват затруднения с попълването на съставите си.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ