30 Октомври 2020петък19:08 ч.

Мартин Шулц: 28 цвята червено

/ брой: 42

автор:Георги Готев

visibility 3429

Забъркал съм боите за портрет на Мартин Шулц, кандидата на ПЕС за председател на Европейската комисия. Журналистите имаме един голям грях - често споменаваме разни имена, но твърде малко разказваме за тези личности. Забелязал съм, че най-успешните статии винаги са някаква човешка история, в която има любов, омраза, алчност, амбиция, тщестлавие, предателство, отмъщение. Пък ако има секс и много пари, още по-добре.
За първи път над триста милиона европейци ще отидат на европейските избори със съзнанието, че от техния вот зависи изборът на най-важната фигура в ЕС - председателя на Европейската комисия. ПЕС е първото политическо семейство, излъчило кандидат. Това е германският социалдемократ Мартин Шулц, понастоящем председател на Европейския парламент. Една наистина много силна кандидатура. И една нестандартна личност.
Шулц е роден в западната част на Западна Германия, близо до град Аахен и до границата с Белгия, на 20 декември 1955 г. Цялото си средно образование получава в католическо училище на ордена на Светия Дух. Мартин Шулц няма висше образование, което е доста необичайно, но по което си прилича с Жак Делор, най-успешният председател на Европейската комисия, който също като него е "селф-мейд мен", самосъздал се човек.
Но има още. Искал е да стане футболист, но травма му е попречила. На 24 години има проблеми с парите и с алкохола и дори според свидетелства е бил близо до самоубийство. Но постепенно влиза в релси, като през 1982 г. отваря книжарница в градчето Вюрселен, близо до родното му място. Това е важен период в живота му, който продължава до 1994 г. Мнозина се учудват на богатата култура на Мартин Шулц, който не само е продавал книги, но е изчел поне един вагон от тях. С голяма лекота научава чужди езици - френски, английски, италиански, испански, холандски.
Мартин Шулц става член на Германската социалдемокатическа партия на 18-годишна възраст, а 31-годишен става кмет на Вюрселен, като остава на този пост 11 години. През 1994 г. е избран за евродепутат за първи път и е преизбиран оттогава на всички европейски избори. В групата на европейските социалисти Шулц бързо заема лидерски позиции. Но парадоксално, за да стане международно известен, най-много допринася Силвио Берлускони. През 2003 г. председател на ЕС беше Италия и Берлускони, в качеството си на премиер, водеше дебат с евродепутатите. Шулц нападна Берлускони заради очевидния конфликт на интереси, защото италианският премиер е и медиен магнат. В отговор Берлускони каза, че познава човек, който снима филми за нацистките концлагери. Ще ви препоръчам на него, каза Берлускони, "вие сте идеален за ролята на пазач на концлагер".
Този скандал наистина допринесе името на Шулц да стане широко известно. И други са му "помагали" в тази насока. Тогавашният шеф на крайнодесния Национален Фронт на Франция Жан-Мари Льо Пен каза за Шулц, че "прилича на Ленин и говори като Хитлер". Още преди социалистите да припознаят в Шулц своя лидер, десницата видя в негово лице своя бъдещ основен противник.
Ако от лични впечатления трябва да опиша Шулц с една дума, тя е "трибун". Когато Шулц произнася реч, всички се заслушват. Политици има много, малко са трибуните. Талантът на Шулц да говори пред широка публика е негово много силно оръжие. Той може да изправи на крака и най-заспалата аудитория. Колкото и да са сериозни темите, Шулц винаги успява да разсмее публиката. Има един израз: разсмей една жена, и тя е твоя. Това важи и за публиката.
Друго силно оръжие са отличното владеене на френски и английски език. Като председател на Европарламента Шулц предпочита да говори на немски, но отговаря на френски или на английски в зависимост от това, на какъв език е зададен въпросът. Очаква се Шулц да използва и това оръжие в кампанията си.
Но най-силното оръжие на Шулц е неговата амбиция и внимателно планиране на пътя към целта. Когато през 2009 година става шеф на парламентарната група на ПЕС, е имало леви евродепутати от големи държави, които му казали - чакай малко, не си ни питал. Той обаче извадил една папка с подписани писма на подкрепа от техните национални лидери. "Ако имате проблем, говорете с тях", им казал той.
Какви са слабите места на Шулц? Най-сериозен недостатък е това, че никога не е бил нито премиер, нито дори министър. Лидерите на ЕС, които ще имат крайна дума при избора на наследника на Барозу, предпочитат хора от своята черга.
Какво може да помогне на Шулц да постигне целта си и какво може да му попречи? Ако ПЕС вземе повече гласове от ЕНП, това със сигурност ще затвори устата на противниците му. Ако резултатите са приблизително изравнени, либералите ще смятат, че избирателите са пожелали да управляват те, като центристка сила. Но ако Меркел не го предложи за еврокомисар, просто няма да има как да оглави комисията.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ